Binnenland

Top OM hield vervolging gemeente Enschede tegen

Het college van procureurs-generaal, het hoogste orgaan van het openbaar ministerie, heeft begin 2001 besloten dat de gemeente Enschede niet zou worden vervolgd voor haar aandeel in de vuurwerkramp.

ANP
21 April 2004 08:00Gewijzigd op 14 November 2020 01:09

Het Tolteam, het politieteam dat de vuurwerkamp onderzocht, wilde wel dat vervolging zou worden ingesteld.

Het college was echter van mening dat er geen proefproces moest worden gevoerd tegen de gemeente Enschede, „omdat het risicio in dit geval te groot werd geacht”. Dit schrijft auteur Maarten Bollen in zijn boek Op zoek naar de onderste steen/Enschede - Het grootste rechercheonderzoek uit de Nederlandse politiegeschiedenis, dat woensdag in Enschede wordt gepresenteerd.

Bollen schreef een boek over het politieonderzoek naar de vuurwerkramp op 13 mei 2000 in Enschede. Door de verwoestende explosies op het terrein van vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks kwamen 22 mensen om het leven en raakten honderden mensen gewond. Ook werd een complete woonwijk verwoest. Voor zijn boek, dat hij in opdracht van het politiekorps Twente schreef, maakte hij gebruik van journaalfragementen van het Tolteam en interviewde hij tientallen medewerkers van het politieteam.

Net als de commissie-Oosting, die de oorzaak en de toedracht van de ramp heeft onderzocht, concludeerde ook het Tolteam dat de gemeente Enschede nalatig is geweest bij de handhaving van de vergunningen van S.E. Fireworks. Een projectleidster van het Tolteam zegt in het boek dat de gemeente Enschede de enige gemeente in Nederland was die opslag van evenementenvuurwerk in containers toestond.

De politie probeerde in de weken na de vuurwerkamp informatie van de gemeente Enschede te verkrijgen, maar al snel ontstond de indruk dat ze werden tegengewerkt. Zo bleek dat bij de afdeling Milieu stukken over S.E. Fireworks verdwenen waren. Een integrale huiszoeking bij de gemeente werd vervolgens tegengehouden, schrijft Bollen. Daarna volgde een bevel tot het uitleveren van stukken met betrekking tot de vuurwerkramp, waaraan de gemeente Enschede ook voldeed.

Niet alleen de gemeente werkte tegen, ook de betrokken ministeries waren niet erg meewerkzaam. Bollen schrijft dat het Tolteam door het ministerie van Defensie werd tegengewerkt in het onderzoek naar de classificatie van vuurwerk waarvoor verschillende soorten vuurwerk getest moesten worden.

Volgens een milieudeskundige die zich voor het Tolteam met de tests bezighield, heeft het ministerie van VROM alleen maar geprobeerd om zich in te dekken voor de politieke gevolgen. Beleidsambtenaren waren op 13 mei 2000, de dag van de vuurwerkramp, naar kantoor geroepen. „Niet om zich bezig te houden met de ramp, maar om te kijken hoe ze hun ministerie zo goed mogelijk konden indekken”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer