Binnenland

Islamitisch centrum Rotterdam onder vergrootglas

Wordt het een broeinest van islamitisch fundamentalisme? Of staan liefdadigheid en burgerzin er centraal? Deze dagen ligt een toekomstig groot islamitisch centrum in Rotterdam, gefinancierd vanuit een omstreden club uit Qatar, onder het vergrootglas.

J. Visscher
26 August 2016 19:55Gewijzigd op 16 November 2020 06:00
Het voormalige gebouw van ROC Zadkine aan de Vorkstraat in Rotterdam wordt een islamitisch centrum.  beeld Google Streetview
Het voormalige gebouw van ROC Zadkine aan de Vorkstraat in Rotterdam wordt een islamitisch centrum.  beeld Google Streetview

Ze zijn bezorgd. Diverse politici vrezen de komst van het islamitisch centrum aan de Vorkstraat in Rotterdam. Eigenaar van het pand is de Al Nour Foundation. Namens Al Nour werd de koopakte ondertekend door Nasr el Damanhoury. Hij is ook voorzitter van de orthodox-islamitische stichting Al Waqf in Eindhoven. In 2015 verbood burgemeester Van Gijzel van Eindhoven Al Waqf om zeven (vermeende) haatpredikers uit te nodigen voor een conferentie.

Critici vrezen dat het centrum in Rotterdam een bolwerk wordt van salafisme, een ultraorthodoxe stroming binnen de islam. SGP-leider Van der Staaij zei gisteren op de radio bij de EO grote moeite te hebben met de komst van het centrum. Van der Staaij wil de financiering vanuit Qatar tegenhouden. „We moeten een ferme opstelling innemen tegen kweekvijvers van jihadisme.”

NRC Handelsblad berichtte woensdag dat het onderkomen in Rotterdam, dat 1,7 miljoen euro kost, wordt gefinancierd vanuit Qatar. Geldschieter is de omstreden, islamitische liefdadigheidsinstelling Eid Charity. Die club zou moslimterroristen financieren.

Zorgwekkend

De komst van het islamitisch centrum is „best zorgwekkend”, zegt radicaliseringsdeskundige Halim el Madkouri. „Dit centrum is geen vooruitgang, maar een achteruitgang. In het salafisme worden zaken gepredikt die op gespannen voet staan met onze westerse waarden. Salafisten verafschuwen de democratie. Mensen krijgen voorgehouden dat ze geen vriendschap met een ongelovige moeten sluiten. De vrouw wordt als het ware nog steeds gereserveerd voor huishoudelijke taken, kinderen krijgen en de eigen man behagen. Ze zwijgen binnen het salafisme totaal over gelijke rechten voor mannen en vrouwen.

Salafisten propageren dat Allah de enige wetgever is. Predikers zullen misschien niet expliciet zeggen dat moslims de Nederlandse wet ongehoorzaam moeten zijn, maar door te benadrukken dat er niets staat boven Allahs wetten, kunnen langzamerhand dubieuze ideeën in de hoofden van jongeren ontstaan.”

Twijfels heeft El Madkouri, ook PvdA-raadslid in Culemborg, over de geldschieter uit Qatar. „Eid Charity doet weliswaar liefdadigheidswerk, maar is bepaald geen Rode Kruis en heeft een politieke agenda. De organisatie is anti-Amerika, anti-Israël en steunt bijvoorbeeld de in Egypte verboden moslimbroederschap.”

Godsdienstvrijheid, betekent dat dat ook orthodoxe stromingen ruimte moeten hebben? „Ja. Maar ze moeten kinderen niet aanzetten tot haat tegen ons rechtssysteem. Ooit was ik betrokken bij een discussie waarbij ook oud-SGP-leider Van der Vlies het woord voerde. Belangrijk was dat hij zei dat hij de samenleving dankbaar is dat hij mag wezen wie hij wil zijn.”

Gebakken lucht

Zegsman Arnoud van Doorn van Al Nour –hij is gemeenteraadslid voor de islamitische Partij van de Eenheid in Den Haag– ontkent dat het nieuwe Rotterdamse centrum salafistisch wordt. „Critici hebben geen idee waar ze het over hebben. Ze baseren hun oordelen op gebakken lucht. Iedereen is welkom, orthodox of niet.”

Bedoeling is dat het centrum bijvoorbeeld ruimte biedt aan huiswerkbegeleiding, sportactiviteiten, zorgactiviteiten en opvoedingsondersteuning. „Ook kun je denken aan Koranlessen. Mogelijk komt er een islamitische school voor voortgezet onderwijs.”

Dat in het centrum jongeren radicaliseren, is „onzin. We staan niet met de rug naar de maatschappij. Integendeel. Het 7250 vierkante meter grote pand staat in een volkswijk. Daar kunnen we een barbecue of voetbaltoernooi organiseren.”

Sowieso verdacht

Kan hij zich voorstellen dat critici zich zorgen maken over de lange arm van Qatar? „Over de lange arm van het Vaticaan hoor je niemand. Een islamitische organisatie is tegenwoordig sowieso verdacht. Als moslims gratis boodschappen uitdelen, wordt dat nog negatief geduid.”

Dat Eid Charity wordt verdacht van steun aan terroristen, vindt hij „niet zo boeiend.” „Onder meer bronnen in Israël beweren dat. Israël doet aan staatsterrorisme; aan zo’n land heb ik geen boodschap. Voor mij is maatgevend of er mensen van Eid Charity zijn veroordeeld door de rechter.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer