Friso en Mabel: We waren lijdend voorwerp
Prins Johan Friso en zijn aanstaande vrouw Mabel Wisse Smit voelen zich zeer onheus bejegend door de media. Dat bleek maandag in een tv-interview met het paar door NOS Actueel. De prins en Mabel trouwen zaterdag in Delft.
De regering besloot in oktober naar aanleiding van de problemen over de contacten van Mabel Wisse Smit met de drugsbaron Bruinsma geen toestemming voor het huwelijk te vragen aan het parlement. Daardoor verliest de prins met zijn jawoord zijn plaats in de lijn van troonsopvolging en zijn lidmaatschap van het Koninklijk Huis. „Je groeit op met de gedachte dat je in die lijn blijft, dan moet je wel even slikken dat je er toch niet echt meer bijzit”, aldus de prins, die twee studies volgde en momenteel werkzaam is als deeltijddirecteur van TNO Space in Delft.
Mabel -opgestoken haar en lila jasje- ontkent resoluut dat er sprake was van een liefdesrelatie tussen haar en Bruinsma. „Het waren vriendschappelijke contacten die enkele maanden hebben geduurd (…) en dat is het.” Friso geeft aan dat Mabel over haar relatie met Bruinsma heel open is geweest. Mabel vertelde Friso al in 2000 van haar contacten met Bruinsma. „Je kijkt wel even verbaasd op, je schrikt toch wel even”, aldus prins Friso. Maar de vriendschap was vijftien jaar geleden, ze was een jong meisje, naïef en het was geen bijzondere relatie, stelt de prins vast. Hij dacht dat er geen problemen van zouden komen. Hij vond het echter niet iets om ook maar meteen aan zijn moeder, de Koningin, te vertellen. Die heeft het zeker moeilijk gehad met de kwestie, maar ze is tegelijkertijd een enorme steun geweest, zei de prins.
Na ampele overwegingen gaf het paar te kennen af te zien van de Toestemmingswet. „Een brief was het enige wat we konden doen”, stellen ze, daarmee doelend op het schrijven aan de premier. „We zijn onverstandig geweest door niet alle feiten meteen te vertellen”, zegt de prins. „Naïef”, voegt Mabel eraan toe. De prins zegt dat hij en Mabel nooit de intentie hebben gehad een vertekend beeld te creëren van hun verleden.
Prins Johan Friso noemt het „ronduit schandalig” zoals de media over de zaak en vooral over Mabel hebben geschreven. „Er werd geen feitelijk onderzoek gedaan, iedereen schreef elkaar maar na. Er werden de meest idiote dingen over Mabel gezegd.”
Dat alles heeft Mabel, zegt ze, „heel veel pijn gedaan, omdat je in een positie bent waarin je je niet kunt verdedigen. Iedereen was opeens expert op het gebied van Mabel. Het was een orkaan die over me heen kwam en waarin het moeilijk was om me staande te houden. We zijn lijdend voorwerp geweest gedurende lange tijd.”
Friso had het eerder met de pers aan de stok. Drie jaar geleden kwam hij in actie tegen hardnekkige geruchten dat hij homo zou zijn. „Dat was noodzakelijk omdat serieuze bladen de roddels gingen overnemen.” De prins vond het „naar” dat hij andere mensen met de mededeling moest kwetsen, maar er zat niets anders meer op. Hij voelde zich „gechanteerd door de media omdat ze denken dat je op zo’n gevoelig punt niks zegt.”
De interviewers, Paul Witteman en Maartje van Weegen, voelden Mabel aan de tand over haar vroegere vriend de Bosnische ambassadeur bij de VN Sacirbey, die nu in de gevangenis zit. „Een man die veel voor zijn volk heeft gedaan.” Ze zegt zich niet meer bezig te houden met de zaak en hoopt op een eerlijk proces voor hem. Dat ze in het verleden altijd op een bepaald soort mannen afging en nu een prins aan de haak heeft geslagen, wimpelt ze af. „Het feit dat hij prins is, is een bijkomstigheid. Ik ben verliefd op Friso en voor mijn familie, vrienden en medewerkers blijf ik Mabel.”
De commotie berokkent volgens de prins geen schade aan de monarchie. „Het Koninklijk Huis is een instituut dat zo goed geworteld is in de Nederlandse samenleving dat dit incident geen schade toebrengt.” Er zal dan ook geen schaduw hangen over de huwelijksdag in Delft. Hij: „We gaan er een groot feest van maken.” Zij: „Als er een schaduw is, dan is het omdat er drie vaders gaan ontbreken.” Mabel doelt daarmee op haar eigen vader, haar stiefvader en de vader van de bruidegom, prins Claus. Alle drie zijn overleden.
Het stel heeft er vanwege alle onrust wel eens aan gedacht ergens in het geheim te trouwen, in Las Vegas of zo, maar vond dat toch geen optie. „Het is toch een belangrijk evenement dat je wilt vieren met vrienden en familie”, vinden beiden.
Het paar is gelukkig. Hij: „Ik ken niemand die zo’n impact heeft gehad op mijn leven als Mabel. Iedere dag met Mabel levert wel een verrassing op.” Zij: „Ook hij blijft mij verrassen.”
Trouwen in de kerk en een zegen vragen over het huwelijk is niet zomaar iets, vindt het bruidspaar, beiden hervormd. Het geloof speelt in hun leven, op verschillende manieren, een belangrijke rol. Friso: „Mabel heeft veel moeilijke momenten gehad, en behalve aan elkaar hebben we ook aan het geloof veel steun gehad.” „Een huwelijk is meer dan een contract sluiten dat je tekent op het stadhuis”, verklaart de prins. Daarom moet zoiets belangrijks als een huwelijk plaatsvinden in de kerk.
Dominee Carel ter Linden, die de dienst zal leiden, vroeg prins Friso en Mabel elkaar een brief te schrijven. Maar wat ze daarin melden, wil het paar niet kwijt. Het publiek moet maar wachten tot zaterdag.