T. rex wordt in Leiden als heldin onthaald
Leiden onthaalt vrijdag met groot spektakel het skelet van een Tyrannosaurus rex, dat museum Naturalis met hulp van crowdfunding heeft aangekocht.
Het skelet van Trix, zoals het museum de vrouwtjesdinosaurus liefkozend noemt, wordt vrijdagochtend onder politiebegeleiding van Schiphol naar Leiden gereden. De vrachtwagen krijgt gezelschap van onder meer een praalwagen van het Rijnsburgse bloemencorso en bioloog Freek Vonk, die het gezicht was van de crowdfundingsactie ‘Tientje voor T. rex’. Ook schoolkinderen, die in de stad allerlei acties hebben georganiseerd om geld voor de dino in te zamelen, worden bij de ontvangst betrokken.
‘Trix’ hoort tot de drie meest complete T. rex-skeletten ter wereld. Van de roofzuchtige dino met de grote kop en korte voorpoten zijn er wereldwijd slechts tien gevonden. Naturalis is het enige museum buiten de Verenigde Staten dat een Tyrannosaurus rex bezit.
Museum Naturalis sluit na woensdag 31 augustus tien dagen de deuren, om de paleontologen de kans te geven het bijzondere skelet in elkaar te zetten. Daarna heropent het museum slechts gedeeltelijk. Tot eind 2018 is alleen het entreegebouw van Naturalis toegankelijk, waarin een tentoonstelling rond de T. rex wordt georganiseerd. Het huidige hoofdgebouw wordt intussen heringericht voor de opslag van de overdaad aan natuurhistorische materialen die het museum heeft verzameld. Een nieuw museum verrijst intussen naast het oude.
De verwachting is dat ‘Trix’ een belangrijke publiekstrekker voor Leiden gaat worden. Naturalis verwelkomde vorig jaar 340.000 bezoekers. Dat worden er waarschijnlijk meer, zegt een woordvoerster. Omdat de capaciteit in het entreegebouw beperkt is, verkoopt Naturalis alleen toegangskaarten met een tijdsslot.
De resten van de Tyrannosaurus werden door medewerkers van Naturalis zelf opgegraven in Montana. Samen met het Amerikaanse Black Hills Institute reageerden paleontologen op de vondst van onder meer een onderkaak, waarop ze het zeer complete skelet vonden.