Binnenland

„Onbewust schuldig” aan treinongeval

Twee monteurs van Strukton Railinfra zijn „onbewust schuldig” aan een treinongeval op 31 oktober 2002 bij de spoorwegovergang Veenendaal/De Klomp. Door dat ongeluk kwam een 39-jarige automobilist om het leven.

Van onze correspondent
20 April 2004 07:56Gewijzigd op 14 November 2020 01:09

Dat heeft de rechtbank in Arnhem maandagochtend bepaald in de uitspraak tegen de twee monteurs. Het openbaar ministerie, dat van grove schuld sprak, eiste een taakstraf van 120 uur tegen beiden. De rechtbank vindt echter dat hun slechts de allerlichtste vorm van schuld verweten kan worden. De mannen moeten elk een geldboete van 250 euro betalen.

De spoorwegmedewerkers waren die dag bezig met onderhoud op de plaats van het ongeval. Zij maakten daarvoor na zorgvuldige controles zogenoemde doorverbindingen. Er ging echter iets mis, waardoor de spoorbomen open bleven staan en de treinmachinist een groen sein kreeg. Op de spoorwegovergang botste de trein op een auto en daarna op de oplegger van een truck.

Justitie verweet de mannen dat zij in strijd met de voorschriften hadden gehandeld. Zij hadden volgens de regels tijdens de werkzaamheden het baanvak buiten werking moeten stellen. De monteurs, die al twintig jaar bij Strukton Railinfra werken, verklaarden voor de rechtbank echter dat zij dat voorschrift niet kenden.

De rechtbank meent dat de mannen onvoorzichtig zijn geweest. Ze hadden de duidelijke regels wel moeten kennen. Maar omdat beiden zich zeer bewust zijn van hun grote verantwoordelijkheid en zeer gebukt gaan onder de gevolgen van het ongeval, vond de rechtbank een kleine geldboete voldoende.

De rechtbank heeft zich niet uitgelaten over kritiek die twee deskundigen tijdens de rechtszitting spuiden op de veiligheid langs het spoor. Volgens die deskundigen heeft het op tijd rijden van de treinen zo’n topprioriteit, dat de veiligheid pas op de tweede plaats komt.

De zaak kan voor Strukton financiële gevolgen hebben. De Nederlandse Spoorwegen hebben het bouwbedrijf aansprakelijk gesteld voor de schade. Door het ongeval was er bijna twee dagen geen spoorverkeer mogelijk. De claim loopt in de tonnen, aldus een woordvoerder van de NS, die het exacte bedrag niet bekend wilde maken.

De stap is opmerkelijk omdat Strukton een volle dochter is van de NS. Volgens de woordvoerder kan het niet zo zijn dat het ene bedrijfsonderdeel opdraait voor de kosten van het andere.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer