Oudere weet niet altijd waar medicatie voor is
Ouderen weten lang niet van alle voorgeschreven geneesmiddelen waar die voor dienen. Het geldt vooral voor mannen die op zichzelf wonen.
Wanneer iemand niet weet wat bepaalde pillen doen, is die persoon ook minder geneigd om het medicijn trouw in te nemen, stellen onderzoekers van Maastricht University. Ze deden onderzoek onder Zuid-Limburgse 60-plussers die meer dan vijf verschillende geneesmiddelen slikten. Hun bevindingen werden dinsdag gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).
De onderzoekers vroegen 754 patiënten –die gemiddeld negen medicijnen voorgeschreven hadden gekregen– of ze wisten waar de pillen voor dienen. Slechts 15 procent kon dat van alle medicijnen zeggen. Bijna de helft kon dat van meer dan driekwart van de voorgeschreven medicijnen zeggen.
De ouderen wisten gemiddeld van twee derde van de middelen voor welke specifieke aandoening ze die innamen. Alleen bij diabetesmedicatie was dat aandeel hoger: meer dan 80 procent wist welke tabletten daarvoor waren.
Het opleidingsniveau bleek overigen geen rol te spelen. Wel constateerden de onderzoekers dat hoe meer pillen iemand slikt, hoe minder vaak de patiënt van alle middelen wist waar ze voor dienen. Verder blijken vooral 80-plussers en mannen weinig te weten over de redenen van hun medicijngebruik.
Ouderen die nog met een partner op zichzelf wonen, zijn beter geïnformeerd dan alleenstaande ouderen die zelfstandig wonen.
Mensen die in een verzorgings- of verpleeghuis wonen, konden het minst vaak zeggen waarom ze bepaalde medicijnen slikken.
De onderzoekers kregen informatie over de voorgeschreven medicatie van 24 huisartsenpraktijken, 17 apotheken en 2 Limburgse ziekenhuizen.
De patiënten van 60 jaar of ouder moesten minstens drie maanden lang vijf of meer geneesmiddelen voorgeschreven hebben gekregen; de norm voor chronisch medicijngebruik.
De onderzoekers stellen dat artsen, verpleegkundigen en apothekers aan ouderen duidelijk moeten uitleggen waarom ze een geneesmiddel voorschrijven. Ze zouden daar eventueel familieleden of verzorgenden bij kunnen betrekken. Een beter begrip van welk medicijn waarvoor dient, zou ervoor zorgen dat de patiënt trouwer zijn pillen inneemt.