Petitie: Europese leiders moeten Hedwigepolder redden
Een actiegroep roept Europese leiders op een keerpunt te bewerkstelligen in de discussie over het verdiepen van de Westerschelde en de ontpoldering van de Hedwigepolder.
Om vernietiging van het Westerschelde-estuarium te voorkomen, moet er op Europese schaal naar dit dossier worden gekeken, vindt Noodklok Hedwige, een actiegroep die een online petitie is gestart gericht aan premier Rutte, diens Belgische ambtgenoot Charles Michel en voorzitter Schulz van het Europees Parlement.
Daarin roept ze de politieke leiders op „een cruciale beslissing” te nemen voor de Westerschelderegio. Tot maandagavond ondertekenden bijna 1000 mensen de petitie Stop Ecocide Westerschelderegio.
Het oogmerk van de petitie is dat wordt afgezien van het terug aan de zee geven van de vruchtbare Hedwigepolder op de grens van Nederland en België, zegt Johan Robesin. De Zeeuws-Vlaming is oud-politicus en mede-initiatiefnemer van de petitie. „Een massale, publieke kreet kan plotseling het verschil maken en door wereldwijde aandacht politieke leiders tot andere inzichten brengen”, benadrukt hij. „Wij roepen Europa op om samen toekomstbestendige, innovatieve en baanbrekende alternatieven te onderzoeken. Maar eerst moet er een opening worden gecreëerd die de dialoog op gang brengt tussen beide Nederlandstalige landen. Laat de ”strijd om de stroom” eindelijk ophouden, maak een eind aan de heersende kortzichtigheid.”
Ontpolderen tast volgens de actiegroep niet alleen de leefbaarheid, veiligheid en economie in de Westerschelderegio aan, maar leidt bovendien tot „de teloorgang van vruchtbare landbouwgrond, karakteristieke polderlandschappen en waardevol agrarisch-cultureel erfgoed”. „Het voortdurend uitbaggeren van de Westerschelde, ten behoeve van de haven van Antwerpen, is zeer schadelijk. Die schade compenseren door prachtige, vruchtbare polders onder water te zetten maakt het estuarium absoluut niet gezonder.”
Robesin ziet het online verzoekschrift ook als een tegenwicht tegen de „maatschappelijke en politieke metaalmoeheid” rond de Hedwigepolder die hij om zich heen signaleert. „Het is goed om het vuurtje weer te laten opvlammen.”