Mabels duistere gangen op de Balkan
Zoals de titel al aangeeft, gaat het jongste boek ”Mabel. Koninklijk bal masqué” van onderzoeker Peter Siebelt vooral over de aanstaande echtgenote van prins Johan Friso. Over haar activiteiten op de Balkan is nog veel onduidelijk maar dat ze een dubieuze rol speelde, is volgens de auteur boven iedere twijfel verheven.
Mabel Wisse Smit was jarenlang in dienst van George Soros, een Amerikaanse multimiljardair die de anti-Bush-campagne in de VS financiert. Zij en haar minnaar, de Bosniër Sacirbey, waren adviseur van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en maakten deel uit van een links netwerk met als hoofdrolspelers Ed van Thijn, Jan Pronk, Relus ter Beek en Mient Jan Faber.
In zijn boek, dat volgende week verschijnt, laat Siebelt zien dat de aanstaande vrouw van Johan Friso zich geen vreemde zal voelen aan het hof. Sinds Wilhelmina zich inliet met verlichte politieke ideeën leggen Oranjetelgen linkse sympathieën aan de dag.
Ook de naam van koningin Beatrix is in dit verband diverse keren in serieuze media genoemd. Het Amerikaanse weekblad Time onthulde in 1976 dat Beatrix en Claus sinds hun bezoek in 1972 aan de Sovjet-Unie op goede voet stonden met de Russische ambassadeur in Den Haag, Aleksander Romanov. Hij zou vaste gast zijn geweest op Drakensteyn.
Zelf vindt Siebelt het nog het schokkendst dat Beatrix in 2001 de GroenLinks-politica Andree van Es vroeg de inburgering van Máxima Zorreguieta voor haar rekening te nemen. „Zij heeft niet alleen erg linkse ideeën maar kent ook de extreemlinkse actiewereld van binnenuit. In 1981 verklaarde ze zich solidair met de militante actiegroep Onkruit van Wijnand Duyvendak. In 1990 gaf ze het startschot voor de verkoop van het boek ”De tragiek van een geheime dienst”. Daarin werden opzettelijk privé-gegevens van politiemensen gepubliceerd met alle gevolgen van dien.”
Te denken geeft volgens hem ook het optreden van de Koningin in het satiredebat. Siebelt: „Premier Balkenende toonde liefde voor het Oranjehuis door stelling te nemen tegen kwalijke vormen van satire. Eerst viel de pers daarover en vervolgens kwam de Koningin met de uitspraak dat ze helemaal geen last had van satire. Zo’n denigrerende bejegening heeft Balkenendes voorganger Kok nooit gekregen.”
In Den Haag doet al langer het verhaal de ronde dat koningin Beatrix Balkenende niet zag zitten als premier. Dat wordt door een eersteklasbron tegenover deze krant bevestigd. „Als het waar is, is het tekenend”, vindt Siebelt.
Een groot deel van zijn boek gaat over de rol van Mabel op de Balkan. Zij had jarenlang een liefdesrelatie met de gehuwde, prominente Bosnische diplomaat Mohammed Sacirbey. Maar er was meer. Zij was hem ook behulpzaam bij zijn politieke lobby ten behoeve van de Bosnische moslims. Momenteel zit Sacirbey, die betrokken was bij illegale wapenhandel, vast in de VS op verdenking van fraude.
Welke rol zij exact heeft gespeeld, is nog onduidelijk. Haar gangen op de Balkan blijven schimmig. Maar wat er aan feiten bekend is, is volgens Siebelt meer dan genoeg om haar in de beklaagdenbank te plaatsen. Hartstochtelijk deed ze mee met de linkse Nederlandse kliek die zich beijverde voor een multicultureel model in Bosnië. Daarbij werden de Bosnische moslims ten onrechte gezien als slachtoffers. Door dat beleid heeft de oorlog op de Balkan volgens Siebelt jaren langer geduurd en zijn ook de omstandigheden voor het Srebrenica-drama gecreëerd.
De auteur wijst op de innige samenwerking tussen Mabel en Mient Jan Faber, indertijd secretaris van het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV). Van hem was het „desastreuze concept” van de ”safe havens” (veilige havens) afkomstig. Faber noemde Mabel een „golden girl”, maar wil tegenover deze krant niet verder op haar rol ingaan. Op haar verzoek doet hij er het zwijgen toe. Met gepaste trots voegt Faber er nog aan toe dat hij gast zal zijn op haar bruiloft.
Het meest kwestieuze vindt Siebelt dat Mabel en haar medestanders zich gewillig voor het karretje hebben laten spannen van moslimfundamentalisten die geen ander doel hadden dan in Bosnië een islamitische staat te vestigen. „Achteraf blijkt dat Al Qaeda in Bosnië tamelijk ongehinderd haar gang kon gaan. Een van de terroristen van Madrid heeft gezegd dat hij zijn opleiding genoot in Bosnië. Al die feiten moeten toch bij het Koningshuis bekend zijn? Daarom kan ik moeilijk klein krijgen waarom de Koningin Mabel zo enthousiast heeft binnengehaald.”
Dit is het tweede deel van een drieluik over het jongste boek van P. Siebelt. Vrijdag deel 3: Band met Oranjes kan tegen stootje.