Binnenland

Medische noodhulp Kustwacht schiet tekort

De medische hulpverlening van de Kustwacht op de Noordzee schiet tekort. Dat leidt ertoe dat mensen niet altijd effectieve, veilige en tijdige zorg krijgen. De Kustwacht heeft van de overheid een te beperkte opdracht gekregen en is daardoor niet berekend op haar taak om spoedeisende medische hulpverlening op de Noordzee te organiseren.

ANP
7 July 2016 10:03Gewijzigd op 16 November 2020 04:52
beeld ANP
beeld ANP

Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een donderdag gepubliceerd rapport. Aanleiding voor het onderzoek is een duikongeval op de Noordzee op 11 juli 2015, waarbij een duikster onwel werd en uiteindelijk overleed. De Raad heeft gekeken hoe de spoedeisende medische hulp op zee is georganiseerd, omdat de OVV tijdens eerdere onderzoeken ook is geconfronteerd met problemen bij hulpverleningsacties op zee.

De Kustwacht wordt bestuurd door vijf ministeries, onder coördinatie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. „In opdracht van deze ministeries voert de Kustwacht vijftien zeer diverse taken uit, waarvan medische hulpverlening er één is. De aansturing daarvan gebeurt echter niet op basis van de uitgangspunten die de overheid hanteert voor zorg op land, namelijk dat zorg effectief, veilig en tijdig moet zijn”, concludeert de OVV.

Bij incidenten op de Noordzee is het de taak van de Kustwacht om de hulpverlening te coördineren en de acties van de afzonderlijke hulpdiensten, zoals reddingsboten, reddingshelikopters en de Radio Medische Dienst op elkaar af te stemmen. De OVV: „Bij spoedeisende medische hulpverlening is deze rol in de praktijk vergelijkbaar met een meldkamer ambulancezorg, maar de Kustwacht is daar niet goed voor toegerust. Zo zijn de centralisten van het Kustwachtcentrum niet opgeleid om medische noodsituaties te beoordelen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer