Geschokte respons op toestand verpleeghuizen
De maandag gerapporteerde slechte toestand in een flink aantal verpleeghuizen heeft tot vele geschokte reacties geleid. De Tweede Kamer wil nog deze week een spoeddebat over het gebrek aan kwaliteit van de zorg bij tientallen huizen. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) dreigt elf instellingen te sluiten als ze de zorg niet verbeteren.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het afgelopen jaar extra toezicht gehouden op 150 verpleeghuisinstellingen. Zij heeft zeer grote zorgen over elf instellingen en nog eens 38 verpleeghuizen doen het ook niet goed genoeg en blijven onder scherp toezicht staan.
VVD’er Sjoerd Potters vindt het van groot belang dat er nu wordt ingegrepen. „Daarbij is voor ons helder dat het niet de bewoners zijn die moeten verhuizen als een instelling sluit, maar dat het management dan het veld moet ruimen.” Oppositiepartijen willen dat er onder meer extra geld gaat naar de medewerkers van de verpleeghuizen.
De seniorenorganisatie KBO roept op tot actie. „Laat alle verpleegkundigen in Nederland na een kort opleidingstraject herintreden en zich minimaal twee dagen in de week in zetten voor de ouderenzorg”, zegt Manon Vanderkaa, directeur Unie KBO.
Volgens de patiëntenorganisatie LOC gaat het in de zorg te veel over geld, regels en protocollen. „Het systeem staat centraal. Dat kunnen we alleen veranderen door echt vanuit de relatie tussen bewoner, naaste en zorgverlener te organiseren”, aldus LOC.
De Patiëntenfederatie NPCF adviseert mensen om eerst goed te kijken naar de kwaliteit, voordat ze kiezen voor een verpleeghuis. „Ga niet zomaar naar het eerste het beste huis dat voorbij komt”.
Maandag werd ook duidelijk dat inmiddels een kwart van de verpleeg- en verzorgingshuizen verlies lijdt.