Binnenland

Murat–proces markeert zware periode voor betrokkenen

Ruim vier maanden na het fatale schot in de schoolkantine van het Terra College staat Murat D. (Demir) donderdagochtend voor de jeugdstrafkamer van de rechtbank in Den Haag. Het proces markeert voor de nabestaanden van slachtoffer Hans van Wieren en voor de leerlingen en docenten van de school een extra zware periode, die in ieder geval duurt, totdat de rechtbank een vonnis heeft uitgesproken.

ANP
13 April 2004 18:06Gewijzigd op 14 November 2020 01:08

De rechtbank, het Openbaar Ministerie (OM) en Slachtofferhulp Nederland hebben er de afgelopen tijd veel aan gedaan om de betrokkenen goed op het proces voor te bereiden. Dat lijkt geen overbodige maatregel, gezien de bijzondere aard van het misdrijf – niet eerder schoot in Nederland een leerling een leraar op school dood – en de video–opnames van het schietincident die justitie tijdens de zitting toont.

„Het is erg belangrijk dat slachtoffers en andere betrokkenen vooraf goed worden geïnformeerd bij dit soort processen", zegt woordvoerder M. Gerritsen van Slachtofferhulp Nederland. „Slachtoffers en nabestaanden moeten weten dat hun rol in zo’n proces vaak klein is. Tijdens de zitting speel je vaak zelfs helemaal geen rol, tenzij je wordt opgeroepen als getuige."

De gang van zaken in een rechtszaal kan voor nabestaanden en slachtoffers confronterend zijn. „De waarheid moet boven komen, terwijl de verdachte misschien niet altijd de waarheid zal spreken. En de advocaten en het OM hebben ook hun eigen belangen. Als nabestaanden zich dat niet realiseren, kan de praktijk van zo’n rechtszaak erg pijnlijk zijn en emoties oprakelen", vertelt Gerritsen.

Slachtofferhulp speelde een belangrijke rol op het Terra College, sinds Murat in de volle schoolkantine Hans van Wieren in het hoofd schoot. Tientallen vrijwilligers spanden zich in om docenten en leerlingen te ondersteunen, vooral in de eerste dagen na het misdrijf.

De school wordt deze dagen weer nadrukkelijk geconfronteerd met de gebeurtenissen van begin januari. „Dit is een extra zware periode voor iedereen", zegt L. Hueber, die optreedt als woordvoerder van het Terra College. „Is het niet van binnenuit, dan wel van buitenaf, door bijvoorbeeld media."

Woensdag houdt de school een docentenbijeenkomst als voorbereiding op de rechtszaak. De leraren krijgen dan voorlichting over onder meer de gang van zaken tijdens het proces en hoe ze op een goede manier om kunnen gaan met mediabelangstelling. De rechtbank verzorgt tijdens de bijeenkomst professionele uitleg. Als docenten of leerlingen daar behoefte aan hebben, kunnen ze deze onderwerpen later ook in de klas bespreken.

Het OM en de rechtbank in Den Haag hebben er alles aan gedaan om de nabestaanden van Van Wieren goed voor te bereiden. „Dat is uitstekend geregeld, men weet precies wat er donderdag gaat gebeuren. De familie Van Wieren waardeert de inspanningen van de rechtbank en het OM op dit vlak zeer", zegt Flip Huisman, die samen met Van Wieren voor D66 actief was in de gemeenteraad van Zoetermeer.

Huisman heeft geregeld contact met de nabestaanden, van wie twee personen bij de zitting aanwezig zullen zijn. Deze nabestaanden hebben volgens Huisman geen behoefte om het woord te voeren tijdens de rechtszitting: „Bij mijn weten hebben ze ook geen schriftelijke verklaring ingediend."

Naast de nabestaanden van Van Wieren woont ook de moeder van Murat het proces bij. De vader van Murat is er niet bij. Hij zit een gevangenisstraf uit wegens poging tot moord. Een groep van 26 journalisten van Nederlandse media is wel bij het proces aanwezig, net als een delegatie van het Terra College.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer