’s-Gravenpolder worstelt met komst azc
„Het is moeilijk. Je kunt niet zeggen: Ze zijn niet welkom. Maar dat er veel haken en ogen aan opvang zitten, lijdt geen twijfel.” ’s-Gravenpolder worstelt met de komst van honderden asielzoekers.
Een Facebookpagina van voorstanders, een Facebookpagina van tegenstanders. De komst van 300 tot 500 asielzoekers naar ’s-Gravenpolder houdt inwoners bezig. Het college stemde vorige week in met een verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om aan de Polderweg een azc te bouwen.
Maandagmiddag. De regen valt gestaag. Bij de supermarkt aan het Klimopplein lopen klanten in en uit. „Je hoort mensen zeggen dat de winkels niet berekend zijn op zo veel nieuwkomers”, zegt een 26-jarige inwoner bij de servicebalie. Hij wil niet met zijn naam in de krant, maar heeft er geen moeite mee om zijn mening te geven. „Ik ben niet tegen de komst van asielzoekers, maar ik kan me goed voorstellen dat mensen het er moeilijk mee hebben.”
De manier waarop de gemeente communiceert is niet goed, vindt hij. „Te eenzijdig. Dat wekt verontwaardiging. In andere plaatsen wordt een openbare bijeenkomst voor inwoners georganiseerd waar mensen hun mening kunnen geven. Hier niet. Wie bezwaar heeft, kan in het gemeentehuis in gesprek met de burgemeester. En daar zit dan ook iemand van het COA bij, heb ik begrepen. Ik kan me voorstellen dat mensen zich dan niet op hun gemak voelen en het gevoel hebben niet vrijuit te kunnen spreken. De drempel om vrijmoedig je mening te kunnen geven, is zo hoog mogelijk gemaakt.”
De jongeman begrijpt ook de angst. „Mensen zijn bang voor toenemende criminaliteit, seksuele intimidatie en onveiligheid door de komst van asielzoekers. Vluchtelingen moeten daarom goed begeleid worden om te integreren. Dat is de beste manier om ellende te voorkomen.”
Een lid van de gereformeerde gemeente in ’s-Gravenpolder is duidelijk. „Het is moeilijk”, zegt hij. „Je kunt niet kortaf zeggen: Jullie zijn niet welkom. Maar er zitten, denk ik, heel veel haken en ogen aan.”
De 26-jarige man in de supermarkt vindt de manier waarop de bevolking is geïnformeerd „beknopt.” Alleen een brief en de aankondiging van de gemeente dat bezwaarden eventueel in gesprek kunnen, zijn „erg summier” voor „zo’n ingrijpende verandering” in het dorp.
Dinsdag begon de gemeente met rondetafelgesprekken voor inwoners. Een vrouw bij de supermarkt is duidelijk. „Als er plaats is, moet je die mensen opvangen. Ze moeten toch érgens naartoe? Als iedereen zegt: Ze zijn welkom, maar niet bij mij, blijf je aan de gang. Ik heb hier nog niets van weerstand gemerkt.”
„We hebben de plicht tot naastenliefde”, zegt ds. S. W. Janse van de gereformeerde gemeente in ’s-Gravenpolder. „Dat zegt Gods Woord ons duidelijk. Aan de andere kant kun je je afvragen of er voldoende draagvlak is. Past zo’n groot azc bij de cultuur en het karakter van dit dorp?”
Onbehaaglijk
De kerkenraad heeft besloten de brochure ”De vreemdeling, die in uw poorten is” van ds. C. Sonnevelt onder gemeenteleden te verspreiden. Ds. Janse vraagt zich af of de komst van 300 tot 500 asielzoekers in het dorp reëel is. Twee kerkenraadsleden maken vanavond tijdens het rondetafelgesprek hun zorgen kenbaar.
„Ik merk dat mensen zich onbehaaglijk voelen. Het straatbeeld zal veranderen. Er zijn hier veel kerkelijke mensen. De islam botst met het christelijk geloof. Inwoners vragen zich af: Hoe gaat het met de veiligheid in het dorp? Is er sprake van goede integratie?”
„Er zijn tegenstanders van een azc, een kleinere groep voorstanders en daartussenin zit een groep die niet weet wat te doen. Er ontstaan immers ook weer mogelijkheden tot evangelisatie, het brengen van Gods Woord.” Onder de tegenstanders zijn veel gemeenteleden, weet ds. Janse. „Ik merk dat de plannen veel losmaken, ook onder onze jongeren. Laten we het waardig houden en zorgen dat Gods Naam niet wordt gelasterd.”