Maatregelen tegen wateroverlast Yerseke
YERSEKE. Het waterschap Scheldestromen hoopt binnen een maand een „doorbraak” te bereiken waardoor overstromingen zoals afgelopen week in Yerseke tot het verleden behoren.
Dat maakte het waterschap maandag bekend. Donderdagavond viel binnen een uur tijdens een zeer plaatselijke hoosbui 50 millimeter regen in Yerseke, waardoor laaggelegen straten onderliepen. Tientallen woningen stonden in een mum van tijd blank.
Het Zeeuwse waterschap wil het technisch mogelijk maken dat het overtollige water wordt afgevoerd naar de Molenpolder, een gebied van enkele tientallen hectaren tussen Yerseke en het buitengebied van het mosseldorp.
„Als de polder geschikt wordt gemaakt om het water op te vangen, moet deze tevens een voorziening krijgen waarmee het afgevoerde water wordt doorgeleid naar het buitengebied of naar de afvalwaterzuivering”, legt wethouder Sinke (Ruimtelijke ordening en Openbare Werken) van de gemeente Reimerswaal uit. „Anders verplaats je het probleem. Dan hebben ze in Yerseke geen last meer, maar krijgen de polderbewoners weer te maken met wateroverlast.”
Een woordvoerster van Scheldestromen zei maandag dat gemeente en waterschap samen optrekken in de strijd tegen wateroverlast. Het schap wilde „om het lopende proces niet te verstoren” nog niet op de aanstaande oplossing vooruitlopen.
Vervelend
Sinke zegt zich voor te kunnen stellen „hoe vervelend het is” als iemands huis door noodweer blank komt te staan. „Een drama. Dat gun je niemand. Het is duidelijk dat er wat moet gebeuren. Hoewel wij ons ook dienen te realiseren dat tegen dit soort zeer extreme buien geen maatregel bestand is. Er is geen kruid tegen gewassen.”
Bijkomend probleem in de getroffen straten in Yerseke is dat het rioolstelsel verouderd is; er is geen gescheiden afvoer van hemelwater en huishoudelijk afvalwater, zoals bij moderne rioleringen. Daarom is het ook geen optie om bij noodweer het water achter de dijk op de Oosterschelde te lozen, zegt Sinke, omdat de mossel- en oesterbanken dan schade kunnen oplopen door de vermenging van regenwater en met menselijke uitwerpselen besmet afvalwater.
Verstening
Bovendien is er in het getroffen deel van Yerseke veel verstening: groene tuinen zijn langzamerhand vervangen door bestrating, waardoor de afvoer van water minder snel gaat dan vroeger. Wethouder Sinke zegt dat zijn gemeente broedt op tijdelijke maatregelen op korte termijn. „Er kan nog zomaar een keer noodweer losbarsten.” Wat die maatregelen precies inhouden, kan hij nog niet zeggen.