Stenengooiende Marokkanen maken Almere onveilig
ALMERE. Almere is in rep en roer. Marokkaanse jongeren in de Kruidenwijk bekogelen bussen. Chauffeurs leggen het werk neer, ook uit woede om overvallen. Donderdagavond debatteerde de gemeenteraad over de onrust.
In Almere was het woensdag nog raak. Een boze passagier die de bus niet haalde, sloeg een ruit in. Gebelgde chauffeurs legden het werk neer. „Er is iets fundamenteel mis in de Almeerse samenleving”, stelde woensdag FNV-vakbondsman Jan Heilig bij Omroep Flevoland.
„Laten we het probleem gewoon benoemen”, zegt PVV-fractievoorzitter Toon van Dijk. Met 8 van de 39 zetels is zijn partij de grootste in Almere. „Jongeren in Almere doen het in het algemeen goed. Hét probleem is dat Marokkaans straattuig en ordinaire straatbendes van Marokkanen de boel onveilig maken. Maar we kijken in Nederland weg als het gaat om Marokkanen en moslims. Terwijl de Kruidenwijk in Almere verandert in een shariabuurt. Het is daar Palestina in de polder. Marokkaanse jongeren bekogelen bussen, omdat ze het Westen haten. Die haat wordt gekweekt door salafistische haatpredikers.”
Het stenen gooien zou ook voort kunnen komen uit baldadigheid of frustratie over bijvoorbeeld werkloosheid?
„Het beleid in Nederland wordt al decennia gebaseerd op dat soort theorieën, maar het heeft allemaal niets geholpen. Als je in Nederland keihard werkt, kun je vooruitkomen. Dat stenen gooien naar bussen is ideologisch geïnspireerd.”
Critici zullen zeggen: De PVV zet weer moslims en Marokkanen weg.
„Ik ben tamelijk ongevoelig voor die kritiek. We horen nooit over Vietnamese jongeren die rellen. In de Kruidenwijk durven autochtonen uit angst voor represailles niet meer te zeggen dat Marokkanen zich misdragen. Daarom moeten we de inzet van de politie verhogen. Desnoods halen we de marechaussee en de mobiele eenheid erbij. Pappen en nathouden mag niet.”
Verkeerde signaal
Dat buschauffeurs in Almere staakten, kan fractievoorzitter Miranda Joziasse van de VVD (5 zetels) goed begrijpen. „Het is logisch dat chauffeurs zeggen: Tot hiertoe en niet verder. De incidenten stapelen zich op. Een paar dagen geleden was er nog een overval op een bus.”
Ontstemd is ze over een actie van de gemeente Almere. Die haalde stenen uit plantenbakken, in een poging het stenengooien te stoppen. „Dat is het verkeerde signaal. We moeten de daders aanpakken. Justitie moet flink stelling nemen tegen deze relschoppers. Zo moet de schade op hen worden verhaald. Ik begrijp dat zo’n dertig tot veertig jongeren zich schuldig maken aan het bekogelen van bussen. Tot nu zijn er nog maar twee jongeren opgepakt. Ik wil vanavond van burgemeester Weerwind (D66) weten waarom er niet meer zijn aangehouden.”
Ze bepleit een tweeledige aanpak. „Pak aan de ene kant jongeren aan die over de schreef gaan. Let aan de andere kant op preventie. Zorg ervoor dat jongeren een stageplek of werk krijgen. In Almere werken we daar aan. Het aantal schooluitvallers is bijvoorbeeld teruggedrongen.”
Anders dan de PVV wil de VVD niet specifiek Marokkaanse jongeren aanklagen. „De PVV blaast in dit soort situaties hoog van de toren. Duidelijk is dat allochtonen oververtegenwoordigd zijn in de misdaadstatistieken. Maar ik zie de relschoppers als inwoners van Almere. Ik bestrijd dat alleen allochtone jongeren overlast veroorzaken.”
Geslagen
Ook raadslid Roelie Bosch van de ChristenUnie (1 zetel) verzet zich tegen de benadering van de PVV. „De opmerking van de PVV dat de Kruidenwijk verandert in een shariawijk is niet gebaseerd op enig feit. Van Dijk roept maar wat.”
In de Kruidenwijk doen zich zeker problemen voor, erkent Bosch. „Er was bijvoorbeeld overlast bij een café. Voorbijgangers werden geslagen. Ja, dat is ernstig. Het café is dan ook gesloten.” Toch is er ook een ander verhaal te vertellen, vindt Bosch. „Ik kom geregeld in die wijk, bijvoorbeeld bij mijn kapster. Het is er doorgaans rustig.”
Bosch dringt aan op meer toezicht op het busvervoer en invoering van een betaalsysteem waarbij de chauffeur geen contant geld meer in bezit heeft. „We moeten voorkomen dat de chauffeurs nog eens staken. Het werkt behoorlijk ontwrichtend als er geen bussen rijden.”
Ook kerken hebben hun rol om de onrust te beteugelen, denkt Bosch. „Zo heeft Youth for Christ eraan bijgedragen dat een jongerengroep in het centrum minder overlast veroorzaakt.”