„Inwoner Oudewater beseft dat drugs niet oké zijn”
OUDEWATER. Grote zorgen maakt het gemeentebestuur van Oudewater zich. Het harddrugsgebruik in het Utrechtse stadje ligt fors hoger dan in omringende gemeenten. Dat bleek uit dinsdag gepresenteerd onderzoek naar drugsresten in het rioolwater.
De idylle van Oudewater is betrekkelijk. In het historische stadje ligt het gebruik van de harddrugs amfetamine (speed) drie keer hoger dan in een stad als Utrecht. Ook wat betreft de harddrugs xtc, cocaïne en de softdrugs cannabis scoort Oudewater boven het gemiddelde in de regio. „Deze cijfers zijn heel zorgelijk”, zegt A. M. de Regt (CDA), wethouder van Sociale Zaken.
Een Volkskrantcolumniste kopt over Oudewater: ”Stadje op speed”. Daar wordt u vast niet blij van.
De Regt: „Natuurlijk niet. Maar mijn adagium is: Over de feiten verschillen we niet van mening. Er liggen keiharde feiten op tafel. Dan moeten we als overheid onze verantwoordelijkheid nemen. Het rioolwateronderzoek is uitgevoerd in acht gemeenten, die merendeels op het platteland liggen. Oudewater steekt er in negatieve zin met kop en schouders bovenuit. Het onderzoek is uitgevoerd in een normale week in maart. De hoge cijfers worden dus niet verklaard door bijvoorbeeld een groot feest in de onderzoeksperiode. ”
Hoe verklaart u het hoge drugsgebruik in Oudewater?
„Amfetaminegebruik ligt in zijn algemeenheid op het platteland hoger dan in de stad. Er wordt wel gesproken over boerencoke. De gedachte is dat boeren na keihard werken –en dat kunnen ze in Oudewater– ontspannen door verdovende middelen te gebruiken. Maar ik wil niet speculeren. Sociaal-economisch gaat het goed in Oudewater. De werkloosheid ligt onder het landelijke gemiddelde. Ook uit de jeugdzorg krijgen we geen ernstige signalen. We moeten de problematiek dus scherper zien te krijgen.”
Wat wilt u gaan doen aan het drugsgebruik?
„Iedereen heeft de vrije wil zijn eigen levensstijl te kiezen. Anderzijds: bezit van harddrugs is strafbaar. De overheid is verantwoordelijk voor de volksgezondheid. Vermoedelijk gebruikt met name een groep 18-plussers speed. Wellicht is er sprake van een generatieprobleem. Ouders dragen hun gewoonten over op hun kinderen. We willen met Oudewaternaren in gesprek gaan en hun bijvoorbeeld leren hoe ze drugsgebruik bij iemand kunnen herkennen. We denken ook aan het aanbieden van een weerbaarheidstraining. We willen in gesprek gaan met sleutelfiguren uit de gemeenschap, zoals artsen en onderwijsmensen. Langdurig en intensief gebruik van harddrugs is een directe bedreiging voor je gezondheid. Zeker in combinatie met alcoholgebruik.”
U roept ook hulp in van opvoeders. Wat wilt u van hen?
„Op z’n minst verwacht ik dat ze drugsgebruik bij hun kinderen herkennen. Zeker, ik zou ook willen dat ze hun kinderen van drugs afhouden. Maar ik weet dat opvoeden ongelooflijk moeilijk is. Ik wil niet in de opvoedingmoraal treden. Wel kan de overheid opvoedingsondersteuning bieden.”
Gaat u kennelijke drugshandel in de horeca harder aanpakken?
„Het college wil wat doen aan preventie, informatievoorziening, maar ook aan handhaving van de wet.”
U signaleert in Oudewater een taboe op de drugsproblematiek. Hoe verklaart u dat?
Wethouder De Regt: „Mensen in Oudewater beseffen denk ik: Drugsgebruik is niet oké. Onze hechte gemeenschap kent tal van vriendengroepen. Dat heeft grote voordelen. Mensen zetten samen ergens de schouders onder. Maar de keerzijde is dat mensen het moeilijk kunnen vinden om zich te onttrekken aan een levensstijl die hun tegenstaat, zoals drugsgebruik.”