’s-Gravenpolder krijgt azc voor 300 asielzoekers
’s-GRAVENPOLDER - In het Zeeuwse ’s-Gravenpolder komt een asielzoekerscentrum (azc) voor 300 mensen. Na een jaar loopt dit aantal mogelijk op naar 500. Het azc moet in juni 2017 open gaan.
Burgemeester Jaap Gelok van de gemeente Borsele, waartoe ’s-Gravenpolder behoort, maakte dit woensdag bekend. Het college van B en W heeft een verzoek van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) ingewilligd om in het dorp een azc te mogen bouwen. Het azc komt op een zes hectare groot, vrij liggend stuk landbouwgrond aan de Polderweg even buiten het dorp. Het is eigendom van de gemeente.
Gelok zei dat eerst een akkoord was bereikt voor de bouw met een eigenaar van een ander stuk grond bij ’s-Gravenpolder. Deze man trok zich echter woensdagochtend terug. „Hij ontbond het contract eenzijdig, ik weet niet waarom”, aldus Gelok. „Dat was een lastige situatie.” Maar vlakbij de grond van deze man had de gemeente ook nog een stuk landbouwgrond in bezit. Het is de bedoeling dat het azc daar nu verrijst. Wel moet het COA het terrein nog schouwen, wat inhoudt dat bekeken wordt of het geschikt is voor een azc. Gelok heeft er vertrouwen in dat dit het geval zal zijn „Dit stuk grond is al eens eerder in beeld geweest.”
In juni 2017 komen de eerste asielzoekers naar ’s-Gravenpolder, is de bedoeling. Er worden er 300 gehuisvest voor een periode van vijf jaar; na een jaar wordt de opvang geëvalueerd en kan het COA een verzoek indienen om het aantal te verhogen naar 500 asielzoekers. Over dat verzoek neemt het college dan een nieuwe beslissing.
Burgemeester Gelok (PvdA) lichtte woensdagmiddag het presidium van de gemeenteraad in. Dit college van fractievoorzitters stemde in met de plannen. Afgelopen donderdag is de gemeenteraad al in beslotenheid geïnformeerd. De dorpelingen kregen woensdag een brief van de gemeente waarin de plannen worden ontvouwd. Vanaf dinsdag 21 juni worden, steeds in groepjes van twintig, rondetafelgesprekken gevoerd met de bevolking. De gemeente nodigt voor die bijpraatsessies onder meer mensen uit het onderwijs, verenigingsleven, kerken, sportclubs en middenstand uit. Ook aanwonenden worden uitgenodigd. Inwoners die aangeven persoonlijk grote moeite te hebben met de plannen, kunnen vanaf donderdag 23 juni één op één op het gemeentehuis in gesprek met de burgemeester of verantwoordelijk wethouder. Ze krijgen daarvoor een persoonlijke uitnodiging. Gelok: „We gaan het niet zo doen als onlangs in Breskens, waar een grote vergadertent werd neergezet. Dat lijkt me geen goede zaak. Op advies van het COA houd ik zelf de regie in handen.”
Er wordt ook een avond georganiseerd voor mensen die als vrijwilliger aan de slag willen in het azc. Gelok zegt dat er al belangstelling is vanuit het dorp. Hij hoopt op begrip vanuit de bevolking, ofschoon hij beseft dat 300 mensen veel is in een dorp met ruim 4600 inwoners. „Er is bestuurlijk afgesproken dat Zeeland 2500 vluchtelingen opvangt. Het zal bijzonder zijn als iedereen staat te juichen; onbekend maakt immers onbemind. Maar ik hoop dat mensen vanuit humanitair oogpunt begrip hebben voor dit besluit. Als gemeente doen wij er in ieder geval alles aan om mensen over de drempel te trekken.” Bijna de helft van de inwoners van ’s-Gravenpolder is christelijk. „Ik hoop op hun steun, maar ben daarin positief gestemd”, aldus Gelok, „omdat de SGP/CU-fractie in de raad volmondig haar support heeft uitgesproken.”