Binnenland

Miljoenen voor aardbevingsbestendige dijk Groningen

DELFZIJL. In het noorden van Groningen wordt 180 miljoen euro besteed aan het verbeteren van de dijk tussen de Eemshaven en Delfzijl. Het project duurt drie jaar en moet de zeedijk onder meer aardbevingsbestendig maken – een primeur in Nederland.

Hjalmar Guit
11 June 2016 10:08Gewijzigd op 16 November 2020 04:12
De dijk bij Delfzijl wordt aardbevingsbestendig gemaakt. beeld Hjalmar Guit
De dijk bij Delfzijl wordt aardbevingsbestendig gemaakt. beeld Hjalmar Guit

De twaalf kilometer lange dijk die er nu ligt, voldoet niet aan de nieuwe, strengere normen rond waterveiligheid die in 2017 van kracht worden. Daarnaast ligt de dijk in een gebied waar de laatste jaren met enige regelmaat aardbevingen voorkomen vanwege de gasboringen.

„Bij een aardbeving zou het huidige talud kunnen wegschuiven. De nieuwe dijk gaan we ontwerpen om een kracht van 5 op de schaal van Richter te weerstaan”, zegt Richard Jorissen, directeur van het Hoogwaterbeschermingsproject. De zwaarste aardbeving die tot nu toe in Groningen is gemeten had een kracht van 3,6.

Om de dijk aardbevingsbestendig te maken, worden de zogeheten verwekingsgevoelige lagen binnenin de dijk ingekapseld. Dit om te voorkomen dat de lagen bij een beving vloeibaar worden, wat ervoor kan zorgen dat de dijk wegspoelt. Daarbij wordt gebruikgemaakt van buitenlandse expertise, onder meer vanuit Japan. Dat land heeft vaker te maken met aard- en zeebevingen. Zo beschadigde een beving in 2011 de kerncentrale van Fukushima.

Bodemverzakking

De nieuwe dijk, waarvan de aanleg in december van dit jaar moet beginnen, wordt ook breder en hoger dan nu het geval is. Dat is nodig in verband met de stijgende zeespiegel en de door gasboringen optredende bodemverzakking.

Bij Delfzijl wordt de dijk zelfs twee meter verhoogd. Loco-dijkgraaf Eisse Luitjens van het waterschap Noorderzijlvest: „Daar komt het water hoger en zijn de wind en golven sterker dan aan de rest van de dijk.”

Voor de inwoners van Delfzijl en rest van de provincie Groningen is de dijkverbetering goed nieuws. Bij een eventuele dijkdoorbraak kan namelijk een groot deel van het noorden van Groningen onder water komen te staan; het water zou zelfs de stad Groningen kunnen bereiken. Ook industriegebieden en de gaswinning van de NAM kunnen getroffen worden. De aardoliemaatschappij heeft dus zeker belang bij het verbeteren van de dijk en deelt in de kosten.

De verbetering van de Groningse dijk maakt onderdeel uit van een enorm landelijk programma om ruim 1100 kilometer aan Nederlandse dijken en sluizen en gemalen te versterken. Niet alleen aan de kust, maar ook dijken langs rivieren en in de Delta worden tussen 2016 en 2028 verbeterd. Met het totale programma is 7,4 miljard euro gemoeid.

Broedeiland

De Eemshaven-Delfzijldijk is een van de eerste dijken die wordt aangepakt. Luitjens: „Waterschap Noorderzijlvest voert de dijkverbetering versneld uit om de veiligheid van de inwoners te waarborgen. Naast veiligheid biedt de nieuwe dijk ook meerwaarde voor de omgeving.”

Luitjens doelt onder meer op de gelijktijdige aanleg van een broedeiland voor vogels, het toegankelijker maken van de dijk voor recreanten en de vergroting van een in Delfzijl gepland stadstrand.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer