Vooral gesomber na faillissement ggz-tak Lelie zorggroep
APELDOORN. Wat blijft er over van de christelijke ggz-instellingen Cruciaal, In de Bres en STAGG die donderdag failliet gingen? En wat betekenen hun faillissement en overname voor de toekomst van de christelijke ggz? Een aantal betrokkenen ziet het somber in.
Stephan Bol, woordvoerder Lelie zorggroep: „Deze stap is zeker niet de doodsteek voor STAGG, In de Bres en Cruciaal. Wij wilden cliënten en medewerkers na het faillissement en de overname door Zorg van de Zaak zoveel mogelijk garanties meegeven. Dat is gelukt. Richting cliënten heeft Zorg van de Zaak toegezegd dat alle lopende behandelingen worden voortgezet. Van de huidige 86 ggz-medewerkers van Lelie zorggroep mag 85 procent meeverhuizen naar CIGGZ BV; de nieuwe werkmaatschappij van waaruit Zorg van de Zaak christelijke ggz-zorg gaat aanbieden.
Zorg van de Zaak zet in op het behoud en de herkenbaarheid van de christelijke identiteit van CIGZZ BV. Om die reden brengen ze hun nieuwe ggz-activiteiten onder in een aparte organisatie. In de toekomst zullen we bovendien structureel overleg met ze blijven voeren over de manier waarop de christelijke identiteit van CIGGZ BV wordt ingevuld.”
Gijsbert Buijs, bestuurder van Eleos: „Grote zorgverzekeraars zoals Zilveren Kruis en VGZ vonden dat de continuïteit van de christelijke ggz het beste was gegarandeerd als de failliete inboedel van Lelie zorggroep onder onze vleugels was doorgestart. Zorg van de Zaak kon echter een grotere zak geld op tafel leggen dan wij. Daar is Lelie zorggroep voor gezwicht. Dat er in Nederland weer een stuk christelijke zorg dreigt weg te vallen nu die organisatie deze stap heeft gezet is voor ons zonneklaar.
Dat Lelie zorggroep straks af en toe nog mag aanschuiven bij Zorg van de Zaak om iets te roepen over de christelijke identiteit zegt mij niets. Als je daar reële verwachtingen aan ontleent, geef je jezelf een brevet van onvermogen. Dan weet je niet wat christelijke ggz is. Ik moet trouwens nog zien of verzekeraars de zorg van CIGGZ BV wel willen vergoeden.”
Abwin Luteijn, zorgmanager Pro Life Zorgverzekeringen: „Vooralsnog hebben wij Zorg van de Zaak laten weten alleen de lopende behandelingen van bestaande cliënten door te financieren, opdat deze kunnen worden afgerond. Contracten voor de middellange en lange termijn over nieuwe cliënten van CIGGZ BV hebben wij nog niet gesloten. Daarover beraden we ons nog.
Cliënten die christelijke ggz wensen, willen we goed kunnen bedienen. Er zijn natuurlijk nog andere landelijke christelijke ggz-instellingen en een groot aantal vrijgevestigde zelfstandige praktijken van christelijke gz-hulpverleners naar wie onze klanten toekunnen. Of CIGGZ BV daar bij komt, staat nog te bezien. Dat hangt ervan af in hoeverre ze zich straks echt als christelijke ggz-instelling zullen manifesteren. Willen ze bijvoorbeeld het keurmerk voor christelijke zorg verwerven? En wat willen onze verzekerden? Al met al vrees ik door deze ontwikkeling voor een verdere versnippering van de christelijke ggz.”
Jaap de Bruijn, woordvoerder VGZ: „Wij hebben nog geen nieuwe inkoopgaranties afgegeven aan Zorg van de zaak. De ggz-zorg die we hadden ingekocht bij Lelie zorggroep was bedoeld ten behoeve van een specifieke, christelijke doelgroep. Dat ook CIGGZ BV deze doelgroep kan bedienen, staat nog niet vast. Voorlopig beperken we ons tot het financieren van de lopende behandelingen.”
Verder bij seculiere arbozaak
CAPELLE A/D IJSSEL (RD). De christelijke ggz-instellingen Cruciaal, In de Bres en STAGG zijn gisteren failliet verklaard. Dat maakte Lelie zorggroep dat de drie vanaf 2011 inlijfde gisteren bekend. De drie instellingen ontstonden vanuit kerken en kerkverbanden. Cruciaal vanuit de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, STAGG vanuit de Nederlandse Gereformeerde Kerk en In de Bres vanuit de baptistengemeente van ds. O. Bottenbley uit Drachten. In de Bres wankelde bij de overname door Lelie zorggroep in 2014 al op de rand van een faillissement. De inmiddels vertrokken Leliebestuurder Van der Ham kondigde vorige maand al aan de zwaar verliesgevende ggz-tak van de hand te willen doen. Zorg van de Zaak, een netwerk van hoofdzakelijk in arbodienstverlening gespecialiseerde bedrijven, neemt de failliete inboedel van de ggz-tak Lelie zorggroep over.