Justitie betrokken bij onderzoek gasexplosies Urk
DEN HAAG. De inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) doet in opdracht van het openbaar ministerie (OM) onderzoek naar de gasexplosies vrijdag in Urk. Ook de gemeente Urk wordt aan de tand gevoeld.
Dat stelde woordvoerder Paul van der Burg van de inspectie SZW dinsdagmorgen desgevraagd.
Dat het OM bij het onderzoek betrokken is, betekent dat het onderzoek van strafrechtelijke aard is. Dat kan in theorie betekenen dat iemand in de cel terechtkomt. De mogelijkheid bestaat dat het onderzoek naar de gasexplosies wordt ‘afgeschaald’ naar een bestuursrechtelijk traject. Dan kan bijvoorbeeld een bedrijf worden beboet.
De inspectie SZW wil diverse partijen horen in verband met de gasexplosies. „De aannemer, de beheerder van het leidingennetwerken en ook de gemeente Urk.” Niet alleen worden getuigen gehoord, ook vergunningen worden onder de loep genomen.
In principe voeren twee inspecteurs het onderzoek uit, zegt Van der Burg. Die hebben naar schatting zo’n drie maanden nodig.
Door de verwoestende explosies afgelopen vrijdag in het vissersdorp zijn zes rijtjeswoningen rijp voor de sloop.
De calamiteit vrijdag is „voor de bewoners van de zes woningen en voor de omwonenden, maar ook voor het personeel van de hulpdiensten een onbevattelijke, diep ingrijpende gebeurtenis”, meldt de gemeente Urk op haar website. „In de kerken is zeer zeker ook voor hen voorbede en dankzegging gedaan.”
De gemeente Urk zegt dat haar eerste prioriteit is dat de bewoners weer „goede vervangende woonruimte” krijgen. „Dit doen we in nauw overleg met de bewoners zelf en met de verzekeraar. Er zijn voldoende huizen beschikbaar. Verder zijn we bezig om te kijken of we de getroffen huizen kunnen stutten en wanneer er gesloopt en herbouwd kan gaan worden.”
Dorpelingen die de gedupeerden willen helpen, wordt verzocht zich bij de gemeente te melden.
Burgemeester Van Maaren van Urk spreekt zijn „dank en bewondering uit voor alle vrijwilligers en hulpdiensten die met zoveel inzet alles hebben gedaan wat zij konden. En ook de omwonenden hebben bijzonder goed voor de hulpdiensten en getroffenen gezorgd door voor koffie en lekkers te zorgen.”
Valentine Hoen, zegsvrouw van het Functioneel Parket (onderdeel van het OM) stelt dinsdagmiddag desgevraagd „dat het vermoeden bestaat dat graafwerkzaamheden hebben geleid tot ontploffingen, vernieling van in elk geval vier woningen en letsel bij een aantal personen, waarvan in één geval vermoedelijk zwaar letsel. De verdenking richt zich op de vraag wie schuldig is aan de ontploffing, wie er schuldig is aan de beschadigingen door de ontploffing, wie schuldig is aan lichamelijk letsel van personen.”
Ook meldt Hoen dat er nog geen (rechts)personen aangemerkt of gehoord zijn als verdachte.