Binnenland

„Dronepiloten kennen de regels vaak niet”

DEN HAAG. Er vliegen tienduizenden drones boven Nederland, maar de eigenaars kennen de regels vaak niet. De overheid start een campagne om de overlast terug te dringen.

L. Vogelaar
3 June 2016 20:35Gewijzigd op 16 November 2020 04:00
Beroepsdronepiloot Wiebe de Jager ziet veel misgaan in het vliegverkeer met onbemande toestellen. De overheid start een voorlichtingscampagne en komt met strengere regels om de overlast terug te dringen. beeld Wiebe de Jager
Beroepsdronepiloot Wiebe de Jager ziet veel misgaan in het vliegverkeer met onbemande toestellen. De overheid start een voorlichtingscampagne en komt met strengere regels om de overlast terug te dringen. beeld Wiebe de Jager

Een prima initiatief, vindt Wiebe de Jager (39), auteur van het handboek over dronefotografie en oprichter van drie dronewebsites. „Tot op de dag van vandaag zijn er winkels, ook online, waar je zonder enige vorm van voorlichting een drone kunt kopen om er thuis meteen mee te gaan vliegen. Het is goed als je voorafgaand aan de aankoop weet dat er regels zijn. Dat kan ook teleurstelling achteraf voorkomen, als blijkt dat je met je dure cameradrone bijvoorbeeld niet mag opstijgen in het dorp of de stad waar je woont.”

„Ook zogenaamde professionals rommelen soms maar wat aan, zegt De Jager. Zelfs de politie in Breda maakte onlangs gebruik van een drone op een plek waar dat helemaal niet mag. Al neem ik het grote aantal meldingen van overlast de laatste tijd wel met een korreltje zout.”

De Jager heeft zijn baan opgezegd om zich helemaal op het dronevliegen te kunnen storten. „Ik was een ‘klassieke’ amateur-natuurfotograaf, totdat ik in 2014 las over een drone die compleet met camera werd geleverd. Die heb ik toen meteen aangeschaft. Ik begon echt met nul ervaring. Ook ik wist aanvankelijk niet van het bestaan van regels af. Tot ik me er meer in ging verdiepen, ook omdat ik met de website dronewatch.nl begon.”

Zeker in het begin was het lastig om uit te vinden wat er mag, zegt De Jager. „Dat is nu gelukkig een stuk beter. Inmiddels zorg ik zelf actief voor informatievoorziening via mijn websites dronewatch.nl en –omdat ik vond dat de overheid te weinig aan voorlichting deed– vliegjedroneveilig.nl.” De Hagenaar lanceerde nog een derde website, pixair.nl, waar mensen hun dronefoto’s kunnen uploaden.

De Jager maakte in de loop der jaren tal van reisvideo’s, onder andere van de imposante kliffen van Moher in Ierland en van het Griekse eiland Lesbos. „Sinds kort ben ik aan het experimenteren met 360 gradenluchtfotografie. Daarvoor hang ik een speciale camera met 36 lenzen onder mijn drone, die dan in één keer de hele omgeving fotografeert. Later dit jaar wil ik een 360 gradenluchtfototour door Namibië maken.”

Ondertussen vliegt De Jager zijn drone officieel nog altijd als amateurpiloot. „Dat betekent dat ik geen betaalde opdrachten mag aannemen. Ik heb wel mijn dronebrevet gehaald, het zogenaamde RPA-L, dus formeel mag ik nu ook professioneel gebruik gaan maken van drones. Bovendien komt de zogenaamde minidroneregeling eraan. Die maakt het een stuk laagdrempeliger om professioneel met een drone te vliegen.”

Omdat nieuwe dronepiloten door verkopers vaak slecht worden voorgelicht, start de overheid een campagne met spotjes en billboards. Luchtvaartorganisaties trokken eind april aan de bel bij het kabinet. Ze vrezen fatale ongelukken als er niet snel strengere regels komen. „Goed dat er voorlichting komt”, zegt De Jager.

Staatssecretaris Dijksma wil nog dit jaar de maximale vlieghoogte terugschroeven van 120 naar 50 meter. Ze onderzoekt ook andere maatregelen, zoals strengere straffen tegen overtreders.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer