Binnenland

Thuiszorg moeilijk op dunbevolkt platteland

De thuiszorg voor mensen die in dunbevolkte plattelandsgebieden wonen, ligt onder vuur. Dat stelde de Landelijke Vereniging voor Thuiszorg (LVT) donderdag. Volgens de LVT wordt het door de bezuinigingen moeilijk voor thuiszorginstellingen om mensen die ver weg wonen, thuiszorg te verlenen.

ANP
9 April 2004 06:54Gewijzigd op 14 November 2020 01:07

De kosten voor vervoer zijn niet inbegrepen in het tarief. Tot nu toe konden de instellingen dat compenseren met de opbrengst van meer rendabele zorg, maar die optie valt door de bezuinigingen weg. Om die reden heeft de LVT in het verleden altijd gepleit voor verschillende tarieven, maar dat pleidooi heeft niet geholpen.

De thuiszorg in afgelegen gebieden is een van de voorbeelden van zorg die volgens de LVT door de bezuinigingen onder druk komt te staan. Andere voorbeelden zijn stervensbegeleiding en acute nachtzorg.

Thuiszorginstellingen in afgelegen gebieden zoals Schouwen-Duiveland, Tholen en de Bevelanden (Allévo) en het noorden van Friesland (zorgcombinatie Interzorg) bevestigen het beeld dat de LVT schetst.

Volgens Interzorg speelt ook de concurrentie van zogeheten intramurale zorginstellingen die thuiszorg gaan verzorgen een rol. Die instellingen concurreren in de stedelijke gebieden, waar de afstanden minder groot zijn, terwijl de voor de thuiszorg rendabele gebieden het juist mogelijk moeten maken ook het platteland te bestrijken.

Allévo en Interzorg benadrukken echter dat er nog geen reden is voor paniek. De algemeen directeur van Allévo zegt dat de mensen in zijn gebied niet bang hoeven te zijn dat ze de komende maanden de hulp kwijtraken. Hij wil binnenkort bijeenkomsten met zijn klanten en medewerkers organiseren om methoden te bedenken voor de oplossing van eventuele problemen. Ook het hoofd zorg van Interzorg stelt zijn klanten zo veel mogelijk gerust. „Wij doen alles om cliënten de zorg te geven die nodig is”, houdt hij hun voor.

Beide thuiszorgorganisaties zeggen zich niet te kunnen herkennen in de verdenkingen die staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) koestert jegens de thuiszorg. Ross wil onderzoeken hoe het komt dat het budget voor dit jaar nu al volledig is weggezet in contracten met thuiszorginstellingen. Ze vraagt zich onder meer af hoe het komt dat in bepaalde gebieden de relatief goedkope huishoudelijke hulp daalt en de duurdere persoonlijke verzorging stijgt.

In het werkgebied van Allévo is geen sprake van omvangrijkere contracten of verschuivingen, zegt de directeur. In het noorden van Friesland wel. Volgens Interzorg komt dit echter door de vergrijzing en de bezuinigingen op de zorginstellingen waar mensen verblijven. Nu mensen langer thuis moeten blijven, neemt de vraag naar persoonlijke zorg toe. „Wat je er af haalt, moet je er ook weer ergens bij doen”, stelt Interzorg. De afname van de vraag naar huishoudelijke hulp wijt hij onder meer aan de hogere eigen bijdrage en de strengere regels voor toewijzing van die hulp.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer