Doorzoekingen FIOD in wereldwijde fraudezaak
AMSTERDAM (ANP). De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft op tien plekken in Nederland doorzoekingen gedaan in een onderzoek naar een wereldwijde fraudezaak. Dat gebeurde woensdag en donderdag bij bedrijven die postbussen beheren die vermoedelijk bij de fraude worden gebruikt, meldt het Openbaar Ministerie. Er zijn geen aanhoudingen gedaan.
De zes bedrijven en bestuurders die in beeld zijn, worden verdacht van (betrokkenheid bij) oplichting en poging tot oplichting van honderdduizenden mensen over heel de wereld door het sturen van valse brieven. Daarin werden de slachtoffers verleid om geld over te maken.
Het totale fraudebedrag loopt vermoedelijk in de vele miljoenen euro’s. Gelijktijdig met de actie van de FIOD heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie namens honderdduizenden slachtoffers een civiele klacht ingediend tegen twee van de verdachte bedrijven en een bestuurder in Nederland.
De hoofdverdachten zitten niet in Nederland. De Nederlandse bedrijven en hun bestuurders hebben een faciliterende rol bij de fraude, denkt het OM. Het vermoeden is dat de hoofdverdachten vele miljoenen brieven hebben gestuurd naar mensen in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Zwitserland, Italië, Frankrijk, Japan en nog meer landen.
In de verschillende brieven worden circa driehonderd verschillende postbusnummers in Nederland genoemd. De zes verdachte Nederlandse bedrijven zouden een groot deel van de postbussen beheren, leeghalen en de post verwerken. Een deel van het geld mochten zij vermoedelijk houden als betaling voor de geleverde diensten.
De FIOD doorzocht zes bedrijfspanden in Amsterdam, Heerlen, Utrecht en in de regio’s Wijk bij Duurstede en Hoorn. Ook werd een kluis en een woning in de regio Wijk bij Duurstede uitgekamd. Verder bekeek de FIOD twee woningen in de gemeenten Drechterland en Heerlen.
Er zijn - behalve administratie - duizenden enveloppen met daarin contant geld of cheques in beslag genomen. In Utrecht werden pallets met honderdduizenden gedrukte brieven gevonden. Verder werden ongeveer een half miljoen euro contant geld, cheques, horloges, kunst, auto’s (waaronder een Porsche) en tegoeden op bankrekeningen onderschept.