Kerk & religie

Ds. W. C. Meeuse, predikant die van promotie afzag

SLIEDRECHT. Hij werkte in het onderwijs en was dorpsdominee. Toch werd hem drie keer de mogelijkheid gegeven om te promoveren. Ds. W. C. Meeuse vond het niet nodig. Op 20 mei stond de hervormde emeritus predikant 25 jaar in het ambt.

Jan van Reenen
31 May 2016 19:43Gewijzigd op 16 November 2020 03:54
Ds. Meeuse. beeld RD, Anton Dommerholt
Ds. Meeuse. beeld RD, Anton Dommerholt

Ds. Meeuse woont op het hoogste punt van Sliedrecht. Vanuit zijn woonkamer, twaalf hoog aan de Lijsterweg, heb je een prachtig uitzicht over de Merwede en de Biesbosch aan de overkant ervan. „Bij mooi weer kun je Gorinchem en Dordrecht zien”, zegt hij.

Op zijn revers draagt de voorzichtig formulerende predikant een speldje met hugenotenkruis. Zijn vrouw wijst naar de kamerdeur, waar het hugenotensymbool in hout uitgesneden hangt. „Dat heeft hij zelf gemaakt, als hobby”, zegt ze. Ds. Meeuse merkt op dat hij mogelijk van hugenoten afstamt.

Ds. Meeuse is een ordelijk man. Hij bewaart zijn preken keurig in mappen en hij heeft een overzicht van de plaatsen en kerken waar hij eenmaal preekte, met een plaatje van de kerk en de data waarop hij er gepreekt heeft. „Ja, ik ben een echte bèta.” Het was dan ook geen wonder dat hij leraar wis- en natuurkunde werd. Het is wel een wonder dat hij predikant werd, zo ziet hij het.

Zijn weg leidde niet naar het predikantschap in de Gereformeerde Gemeenten, zoals bij zijn broer ds. C. J. Meeuse, maar naar dat in de Nederlandse Hervormde Kerk. Hij heeft één keer op de kansel van een kerk van een gereformeerde gemeente gestaan: in 2012 in Houten tijdens een Reformatieherdenking. Of hij dat nog eens zou willen doen? Ds. Meeuse: „Er is in onze kerk kanselruil mogelijk met de Christelijke Gereformeerde Kerken. Ik zou daar graag op de kansel staan. Verder denk ik aan de Hersteld Hervormde Kerk. Als derde zou ik inderdaad de Gereformeerde Gemeenten willen noemen.”

Ds. Meeuse heeft drie keer een aanbod gekregen om te promoveren. De eerste keer was toen hij afstudeerde aan de Technische Universiteit Delft op het onderwerp ”Temperatuurmeting van de neuskegel van een straaljager bij vliegen boven de geluidssnelheid”. De tweede keer was tijdens zijn studie aan de theologische faculteit van de Universiteit Utrecht, na een tentamen over Kohlbrugge. De derde keer was nadat hij nog twee boeken over Kohlbrugge had gepubliceerd die handelden over de contacten van Kohlbrugge met respectievelijk Maria en Steven de Clercq. Ds. Meeuse: „Ik heb het niet gedaan, omdat ik het nut er niet van inzag. Het zou mijn werk in de gemeente niet ten goede komen.”

De doop is voor hem een aangelegen zaak. Hij heeft zich verdiept in een studie van negentiende-eeuwse J. A. Wormser over de doop. „Wormser was deurwaarder en had zich de theologische kennis door zelfstudie eigen gemaakt. Hij legde het doopformulier op reformatorische wijze uit. Jammer genoeg was er voor mijn Wormserstudie geen belangstelling bij de uitgevers.”

De Sliedrechtse predikant maakt zich zorgen over de toekomst, zowel wat de Protestantse Kerk in Nederland betreft als het geheel van kerkelijk Nederland. „Mijn zorg is dat de secularisatie zo doorzet dat er in sommige plaatsen geen gemeente meer is. Hoe zal het met de ambten en de sacramenten gaan als er huisgemeenten gesticht worden?”

De zorg geldt ook de aard van de prediking in de gereformeerde gezindte. „Er wordt te veel uitgegaan van de aanwezigheid van het geloof, zodat een oproep tot bekering niet meer nodig geacht wordt. God komt echter in de Bijbel in Christus met Zijn beloften naar de mens toe. Het pleiten op Gods beloften gaat samen met de oproep tot bekering. De prediking is niet vrijblijvend.”


Ds. W. C. Meeuse

Willem Cornelis Meeuse werd op 12 april 1944 geboren in Ede. Hij studeerde natuurkunde aan de Technische Universiteit in Delft. Vervolgens werkte hij enige jaren in het bedrijfsleven, waarna hij de overstap naar het onderwijs maakte. Tot 1991 werkte hij als leraar op het Christelijk Streeklyceum in Ede. Vanaf 1983 studeerde hij theologie (zaterdagopleiding) in Utrecht. In 1991 werd ds. Meeuse hervormd predikant te Sint Annaland. Daarna volgden Wilnis (1998) en Bilthoven (2003), waar hij in 2011 met emeritaat ging. Hij publiceerde drie boeken over Kohlbrugge en het Reveil, en een boek over het lezen van de Bijbel. Het echtpaar Meeuse heeft vier kinderen.


Lees ook in Digibron

Ds. W.C. Meeuse neemt afscheid van Bilthoven (De Waarheidsvriend, 07-07-2011)

Ontdekt aan schuldig ongeloof : Ds. W. C. Meeuse uit Bilthoven met emeritaat - interview (Reformatorisch Dagblad, 25-06-2011)

Ds. W.C. Meeuse doet intrede in Bilthoven (De Waarheidsvriend, 09-10-2003)

Ds. W.C. Meeuse neemt afscheid van Wilnis (De Waarheidsvriend, 02-10-2003)

Bevestiging en intrede ds. W.C. Meeuse in Wilnis (De Waarheidsvriend, 16-07-1998)

Afscheid ds. ir. W.C. Meeuse van Sint-Annaland (De Waarheidsvriend, 02-07-1998)

Kand. Meeuse doet intrede in Sint Annaland (Reformatorisch Dagblad, 21-05-1991)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer