Invloed voedsel op ontstaan kanker gering
De invloed van voedsel op het ontstaan van kanker is minder groot dan gedacht. Dat blijkt uit een literatuuronderzoek dat KWF Kankerbestrijding donderdag bekend heeft gemaakt. De uitkomst van het onderzoek was echter geen aanleiding voor KWF om de voedingsadviezen te veranderen. De aanbeveling blijft om gevarieerd te eten, voldoende groente en fruit, matig alcohol te gebruiken, overgewicht te voorkomen en niet te roken.
De KWF zette de meest recente wetenschappelijke onderzoeken op een rij, omdat bijna wekelijks een bericht verschijnt dat een bepaald voedingsmiddel het risico op kanker vergroot of verkleint. Zo blijkt de beschermende werking van het eten van groente en fruit niet op te gaan voor longkanker. De vermeende remmende werking is toe te schrijven aan het feit dat niet–rokers meer fruit eten. Recente studies wijzen uit dat groente en fruit wel beschermen tegen slokdarm– en maagkanker. Of dat ook geldt voor darmkanker is nog niet overtuigend aangetoond.
Meer dan enkele glazen alcohol per dag drinken blijft slecht, stelt KWF. Alcohol verhoogt het risico op slokdarmkanker en kanker van de mond en keelholte. De combinatie met roken verhoogt het risico op deze vormen van kanker. Daarnaast verhoogt alcohol het risico op lever– en borstkanker. Hoewel het effect bij borstkanker bescheiden blijkt.
Een vrouw die dagelijks één glas alcohol nuttigt gedurende een langere periode, verhoogt haar kans op kanker met 7 tot 9 procent. Dat lijkt weinig, maar in Nederland leidt dit toch tot 740 nieuwe gevallen per jaar. Daar staat tegenover dat vrouwen met één tot twee glaasjes per dag het risico op hart– en vaatziekten weer verkleinen. Voor vrouwen geldt daarom dat licht alcoholgebruik daarom beter is dan niet drinken. Welke alcohol maakt niet uit.
Tot slot concludeert KWF dat overgewicht de kans op borstkanker verhoogt. Voor eierstok–, alvlees– en galblaaskanker is het verband inmiddels ook zeer waarschijnlijk. Overgewicht blijkt vooral bij mannen de kans op darmkanker te vergroten. Daarnaast is overgewicht een sterke risicofactor voor een aantal minder vaak voorkomende kankersoorten als baarmoeder–, nier– en slokdarmkanker. Afhankelijk van de mate van overgewicht en het type kanker is de kans 36 tot 152 procent hoger dan bij mensen die niet te zwaar zijn.