Nederlanders en Japanners alert na explosies Zuid-Irak
De Nederlandse en Japanse troepen in het Zuid-Iraakse as-Samawah zijn alert na enkele explosies woensdagavond bij het Japanse basiskamp. Dat maakte de Japanse minister van Buitenlandse Zaken, Kawaguchi, donderdagmorgen in Tokio bekend.
De Japanse premier Koizumi sprak over een aanval van terroristen die met de beschieting de Japanners tot terugtrekking zouden willen bewegen, meldde het Japanse persbureau Kyodo. Er zijn geen berichten over slachtoffers.
Iraakse veiligheidsautoriteiten lieten de wegen rond het kamp afsluiten. Japanse en Nederlandse troepen gingen op patrouille in de omgeving. De Nederlanders zijn op enkele kilometers afstand van de Japanners gestationeerd.
Woensdagavond laat werden de Japanners opgeschrikt door drie knallen in de buurt. Volgens officieren is bij het kamp een mortiergranaat aangetroffen. Op 300 meter afstand van het kamp waren op de grond sporen van inslagen te zien.
Omdat zich in de woestijnachtige omgeving niets anders bevindt, vermoeden de Japanners dat het kamp het doelwit van de beschietingen was. Het zou dan de eerste aanval op de Japanners in Irak zijn sinds hun stationering eerder dit jaar.
De ongeveer 550 Japanse manschappen bevinden zich in Irak voor humanitaire doeleinden. In verband met de verslechterde veiligheidssituatie in het land waren de hulpoperaties voor de wederopbouw sinds maandag onderbroken.
Intussen hebben de Verenigde Staten een oproep gedaan aan zeker twaalf landen om troepen te sturen naar Irak. De internationale troepen zouden moeten worden ingezet om het personeel van de Verenigde Naties te beschermen, als de volkerenorganisatie besluit naar Irak terug te gaan. Dit meldde de Amerikaanse krant the Washington Post donderdagmorgen.
Ook de Verenigde Staten zelf overwegen meer troepen naar Irak te sturen en eenheden die er al zijn later af te lossen, heeft minister van Defensie Donald Rumsfeld woensdag gezegd. Hoewel de Amerikanen te maken hebben met toenemend geweld van soennieten én sjiieten in Irak, is er volgens Rumsfeld geen sprake van dat de toestand uit de hand dreigt te lopen. „Je hebt een mengeling van een gering aantal terroristen, een gering aantal milities, in combinatie met enkele demonstraties en enige bandeloosheid”, zei Rumsfeld.
Ook in het Congres gaan stemmen op om het aantal militairen in Irak uit te breiden. Senator John McCain pleitte voor een andere mix -meer mensen met kennis van het Arabisch, speciale eenheden en eenheden voor burgerzaken- om het escalerende geweld het hoofd te bieden en tegelijkertijd voorbereidingen te treffen voor de overdracht van de politieke macht aan de Iraakse burgers.
De Democraat Joe Lieberman liet zich in soortgelijke zin uit. Robert Byrd, een felle tegenstander van de oorlog, zei „echo’s van Vietnam” te horen, waarop de Republikein Gordon Smith verwees naar de woorden van Ho Chi Minh, die zei dat de oorlog in Vietnam niet op het slagveld beslist werd, maar door verdeeldheid te zaaien onder het Amerikaanse publiek.
De militie van de radicale Iraakse sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr heeft donderdagmorgen verklaard Spanjaarden vast te houden en mogelijk ook een Amerikaan. De militie, het Leger van al-Mahdi, wil de militairen ruilen voor Mustafa Yacubi. Deze naaste medewerker van al-Sadr werd zaterdag door het Amerikaanse leger gearresteerd.