Binnenland

„Reformatorisch Meldpunt waarschuwt daders”

DRIEBERGEN. Reformatorische mensen die seksueel misbruik –willen– plegen ervan doordringen dat hun gedrag grote schadelijke gevolgen heeft. Voor daders en slachtoffers.

J. Visscher
27 May 2016 15:54Gewijzigd op 16 November 2020 03:50
beeld ANP, Bart Maat
beeld ANP, Bart Maat

Dat is een van de doelen van het in maart opgerichte Reformatorisch Meldpunt. Daar kwamen de afgelopen drie maanden vijftig anonieme meldingen van misbruik binnen, werd deze week bekend. Het meldpunt is ondergebracht bij de Stichting Family Care, waar Chris (hulp aan kinderen) en Voorkom! (verslavingspreventie) onder vallen.

Het aantal van vijftig meldingen in drie maanden bij het Reformatorisch Meldpunt is „hoger dan verwacht”, aldus coördinator Berna de Ruiter gisteren desgevraagd. „Problematiek van misbruik speelt zeker ook in reformatorische kring. De vrijwilligers van het Reformatorisch Meldpunt willen vooral een luisterend oor bieden en misbruikslachtoffers het gevoel geven dat we hen niet in de kou laten staan. Het meldpunt is ook een boodschap aan daders: Besef dat je gedrag grote schadelijke gevolgen heeft.”

Seksueel misbruik veroorzaakt bij slachtoffers „veel schaamtegevoel en vaak ook schuldgevoel”, zegt de coördinator. „Mensen ervaren een groot stuk nood. Als het misbruik openbaar komt, veroorzaakt dat een grote schok in de omgeving. Daders en slachtoffers leven vaak in elkaars nabijheid. Hoe moet een slachtoffer zich verhouden tot de dader? Dat zijn ingewikkelde processen. Mensen vinden het fijn om anoniem bij ons hun verhaal te kunnen doen.”

Van de vijftig anonieme meldingen hebben er zo’n veertig betrekking op seksueel misbruik. Van die veertig zegt „zeker de helft” slachtoffer te zijn, aldus de coördinator. In de gesprekken wijst het meldpunt op de mogelijkheid hulp in te schakelen. Ook aangifte te doen bij de politie wordt geregeld besproken.

Stapt u als meldpunt ook zelf naar de politie?

„Nee, de mensen doen immers anoniem hun verhaal. We kunnen het wel hebben over de gevolgen van een aangifte. Die kan grote impact hebben, ook op het slachtoffer. Maar we staan zeker niet negatief tegenover aangifte doen. Seksueel misbruik is een ernstig misdrijf.”

Op de site van het meldpunt staan diverse „ervaringsverhalen”, waaronder enkele video’s. Een vrouw van 50 uit een „reformatorisch voorbeeldgezin” vertelt dat ze gebukt ging onder „psychologische onderdrukking” door haar vader. „Vaak was hij aan het schreeuwen over alles wat ik verkeerd deed.” De 50-jarige vrouw roept slachtoffers op hulp in te schakelen. „De reformatorische wereld is een gesloten omgeving waarin het moeilijk is hulp te zoeken. Vaak gaan verkeerde dingen over van generatie op generatie.”

Mensen doen anoniem hun verhaal. Bestaat het gevaar dat personen iemand vals beschuldigen of zaken verzinnen?

„Ja. Dat gevaar onderkennen we. Binnenkort plaatsen we een video waarin een vrouw, slachtoffer van seksueel misbruik, waarschuwt voor verzonnen verhalen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer