Verbeterde bestralingstechniek in het VUmc
AMSTERDAM (ANP). Het VUmc in Amsterdam heeft als eerste ziekenhuis in Europa de beschikking over een apparaat waarmee een tumor preciezer kan worden bestraald. De bestraling kan volgens het VUmc veel nauwkeuriger op de tumor gericht worden waardoor het omringende weefsel minder wordt beschadigd.
Het is ook beter mogelijk een kleiner aantal bestralingen met een hogere dosis te geven met minder kans op ernstige bijwerkingen voor de patiënt. Hierdoor zijn minder sessies nodig. Het merendeel van de patiënten kan de behandeling binnen twee weken afronden. Normaal staat hier vaak vier tot zeven weken voor.
In het bestralingsapparaat is een mri-scanner ingebouwd. Hierdoor is de tumor ook tijdens het bestralen zichtbaar. De patiënt kan actief meehelpen aan zijn eigen bestraling. Via een monitor kan de patiënt de beweging van zijn tumor zien en zelf in de juiste positie brengen door de eigen ademhaling te reguleren. De tumor wordt dan alleen bestraald als deze zich op de juiste plaats bevindt.
Behandeling heeft hierdoor vooral meerwaarde voor patiënten met nier-, prostaat-, blaas-, borst-, endeldarm-, alvleesklier-, lever- en centrale longkanker. „Voor sommige vormen van kanker, zoals een tumor in de alvleesklier, was zo’n langdurige bestralingsserie meestal de enige manier om ernstige schade te voorkomen. Dit omdat de alvleesklier met de ademhaling beweegt en zich midden tussen de gezonde organen in de buik bevindt. Deze nieuwe aanpak is niet alleen prettiger voor de patiënt, maar we verwachten ook dat meer patiënten langer ziektevrij zullen zijn”, aldus Ben Slotman, hoofd afdeling radiotherapie VUmc.