Breskens zegt massaal nee tegen komst van 500 vluchtelingen
BRESKENS. Het Zeeuws-Vlaamse dorp Breskens liep dinsdagavond te hoop tegen de komst van een asielzoekerscentrum. Zevenhonderd mensen verzamelden zich in een grote tent op het plaatselijke bedrijventerrein waar de raad zich over de plannen boog. Vijftig dorpelingen maakten gebruik van hun spreekrecht.
De gemeenteraad was naar de tent uitgeweken omdat de raadzaal niet voldoende ruimte bood.
Vorige week donderdag verspreidde de gemeente Sluis een brief waarin stond dat er in Breskens een asielzoekerscentrum moet komen voor de langdurige opvang van 300 à 500 vluchtelingen. De dag daarop al werd er een inloopavond gehouden, zo stond er in de brief. Deze overvaltactiek was tegen het zere been van de ”Bressiaanders”. Spandoeken werden opgehangen in het dorp, bij sommige huizen hing zelfs de vlag halfstok.
De inwoners vrezen dat de plaatselijke economie een dreun krijgt door de komst van de asielzoekers. Ze zijn bang dat toeristen straks wegblijven als ze vakantie moeten vieren naast een azc. „Mensen komen hier voor de rust en de ruimte, niet om honderden asielzoekers tegen te komen”, zei een inspreekster.
Braafste jongetje
Zeeland moet van de regering 2500 opvangplaatsen voor asielzoekers creëren. Als de plannen van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en Sluis doorgaan neemt die gemeente al 20 procent van dat aantal voor zijn rekening.
Daarmee wil Sluis het braafste jongetje van de klas zijn, stelde CDA-gemeenteraadslid De Hullu. „Als we hen eerlijk verdelen over de dertien Zeeuwse gemeenten kom je met 200 asielzoekers per gemeente aan het gewenste quotum”, rekende hij voor.
Niet alleen de omvang van het azc, ook de duur van de opvang –vijf tot tien jaar– zit de inwoners dwars. Verder zou een in oktober vorig jaar aangenomen motie met voeten zijn getreden. Die pleit voor kleinschalige opvang die past bij de grootte van de bevolking. Het betrekken van de bevolking bij de plannen, waar de motie ook om vroeg, bleef al helemaal achterwege. „Driehonderd tot vijfhonderd is niet kleinschalig. In Amsterdam wel, niet hier”, aldus een inspreker.
Inwoner Sebastiaan Keijmel startte een onlinepetitie, die inmiddels 1350 keer is getekend. De Facebookpagina ”Nee tegen AZC Breskens” is 1565 geliket, de tegenhanger ”Vluchtelingen welkom in Breskens” 155 keer.
Insprekers wezen erop dat het azc langs de toegangsweg tot het toeristische hart van het dorp verrijst. Een braakliggend terrein van de provincie langs die weg is de beoogde bouwlocatie.
Die ligt te midden van bungalowparken en campings en pal naast een nog te realiseren nieuwbouwwijk. „De duizend eigenaren van vakantiewoningen bij het azc zijn niet eens ingelicht”, signaleerde een inspreekster. „Wat een gebrek aan zorgvuldigheid.”
De insprekers klaagden over de mogelijke toename van onveiligheid en criminaliteit. De vrees werd geuit dat vrouwen straks op het strand worden lastiggevallen door moslimmannen.
„Waarom is niet eerst onderzocht wat de impact van het azc op ons dorp zal zijn? Vanwaar deze haast?” vroeg iemand.
Breskens heeft krap 5000 inwoners. Er gingen stemmen op om de asielzoekers over de twaalf kernen van de gemeente Sluis, met in totaal 24.000 inwoners, te verspreiden. „Dan hebben we allemaal een beetje last, maar minder overlast.”
Moed en lef
Een inspreekster vroeg het college „de moed en het lef op te brengen om nee te zeggen tegen dit azc.” „Aan een college van B en W dat zo ver van de bevolking afstaat heb ik maar één advies: houd de eer aan uzelf en treed af”, vond een ander.
De bijeenkomst verliep vrij rustig. De aanwezige politie hoefde niet op te treden. De enkele voorstanders van het azc konden rekenen op luid gejoel en fluitconcerten. Ze kregen van het publiek nauwelijks de kans hun verhaal af te maken. De tegenstanders kregen applaus of werden toegejuicht.
De raad neemt op 2 juni een besluit over het voorstel. De coalitiepartijen CDA en Nieuw Gemeentebelang zijn tegen.