Binnenland

Rotterdam maakt gebaar naar regio

Rotterdam heeft woensdag een bijeenkomst belegd met zijn buurgemeenten om de onderlinge verstandhouding te verbeteren. De buurgemeenten waren afgelopen najaar geschrokken van de presentatie van het actieprogramma ”Rotterdam zet door”. Het stadsbestuur wilde kansarmen spreiden en de regio had maar mee te werken, luidde de boodschap. Dit leidde tot veel onbegrip en verzet.

ANP
8 April 2004 08:03Gewijzigd op 14 November 2020 01:07

In Capelle aan den IJssel sprak de Rotterdamse wethouder M. Pastors (Fysieke Infrastructuur) met collega’s uit vijftien gemeenten. Drie lieten verstek gaan. Concrete afspraken hoeveel arme Rotterdammers naar de dorpen gaan verhuizen, werden niet gemaakt. Volgens Pastors is er bij de buren inmiddels wel begrip voor de Rotterdamse situatie en willen alle partijen samen nadenken over een „evenwichtige verdeling van de woningvoorraad over de regio.”

„Van overval naar overleg”, typeerde wethouder Den Boef uit Ridderkerk de gewijzigde verhoudingen. De buurgemeenten waren nogal geschrokken van de harde toon van het Rotterdamse debat, waarin termen als ”allochtonenstop” en ”hek rond de stad” niet werden geschuwd. „Daar keken we van op”, aldus wethouder Moerkerke uit Capelle aan den IJssel. „Ook de arrogantie van ”hier is het rapport en ga er maar mee om” beviel ons niet zo goed.”

Rotterdam vond het destijds nodig de problemen duidelijk te benoemen, maar beseft inmiddels dat het de regio hard nodig heeft om oplossingen te bereiken. Het doel is om met vestigingsbeleid te voorkomen dat in de stad de armen bij elkaar wonen en de rijken in de naaste omgeving.

Volgens Pastors heeft het overleg woensdag opgeleverd dat de buurgemeenten willen meedenken. „Er zijn een heleboel ideeën, variërend van het verlagen van huren tot het neerzetten van sociale huurwoningen in nieuwbouwwijken. Elke gemeente heeft een andere woningvoorraad, zodat we daar individueel afspraken over moeten maken.”

Sommige gemeenten willen voor het opvangen van kansarmen geld zien. Rotterdam heeft al 10 miljoen euro voor stedelijke vernieuwing in de omgeving uitgekeerd. Nog eens 40 miljoen euro is beschikbaar uit de kas van het stadsregiobestuur. Een aantal gemeenten ligt dwars en wil geen Rotterdamse armen hebben. Wel wordt gedacht aan regionale opvang van Antilliaanse jongeren.

Rotterdam wil voor komende zomer afspraken maken met de buurgemeenten. Het gemeentebestuur overlegt volgende week met het kabinet over gezamenlijke oplossingen en eventuele wetswijzigingen om de opeenhoping van kansarmen in de oude wijken te stoppen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer