Autobranden houden gemoederen in Vlaardingen bezig
VLAARDINGEN. De vele autobranden die Vlaardingen sinds twee jaar teisteren, houden de gemoederen danig bezig. Nu het aantal incidenten in rap tempo toeneemt, heeft burgemeester Blase dinsdag een noodverordening voor de hele gemeente ingesteld. Burgers speculeren intussen druk over de mogelijke dader. „Wij hebben zo onze vermoedens.”
Op de parkeerplaats achter de supermarkt van Hoogvliet getuigt een blauw-wit uitgeslagen parkeervak van de meest recente autobrand in Vlaardingen, afgelopen zondagavond. Een groepje jongens dat in de buurt speelt, weet meer van de gebeurtenissen. Ibrahim Kadim (11) heeft de blauwe Mercedesbus zelf in vlammen zien opgaan. „Ik woon hier vlakbij. Zondagavond laat hoorde mijn broer van 13 opeens een knal, toen zei hij: Kom mee kijken! Daarop zagen we die bus in brand staan.”
Van slapen kwam die nacht weinig meer, zegt hij, terwijl zijn vriendjes om hem heen drommen. Het was bovendien niet de eerste keer dat hij met een brand te maken kreeg. In juni vorig jaar stond ook de auto van zijn ouders in lichterlaaie. „Een Opel Zafira. Gelukkig was mijn vader ervoor verzekerd. Na lang zoeken heeft hij een andere auto gekocht.”
Omdat de bewuste parkeerplaats al vaker doelwit was, kunnen zijn vader en verschillende buren hun voertuig sinds de branden ’s nachts in de naastgelegen overdekte garage van supermarkt Hoogvliet stallen.
Verdachte voorwerpen
De autobranden teisteren al sinds 2014 de Zuid-Hollandse gemeente plaats. Dat jaar gingen tien auto’s in vlammen op. Een jaar later betrof het twintig voertuigen, op locaties in heel Vlaardingen.
Na afgelopen september bleef het vervolgens relatief rustig. Sinds de laatste twee maanden loopt het aantal incidenten echter in snel tempo op. Toen afgelopen weekeinde twee brandende auto’s de teller voor dit jaar op dertien stuks zetten, achtte burgemeester Blase de maat vol. De komende acht weken mag niemand ’s nachts met verdachte voorwerpen als brandbare en brandversnellende vloeistoffen, brandlonten of brandontstekers rondlopen.
Surveillerende politieagenten mogen „bij redelijk vermoeden” iedereen preventief hierop fouilleren. „Nu alle extra inzet de reeks branden nog niet heeft kunnen stoppen, is voor deze minder orthodoxe maatregel gekozen”, verklaart woordvoerster Anneke van de Ven.
Hoopje ijzer
De winkelende I. Verburg (68) uit Vlaardingen vindt de maatregelen die haar burgemeester heeft genomen prima. Ze geeft aan dat ze zich angstig voelt vanwege de brandstichtingen. „Telkens hoor je wel sirenes in de buurt. Later blijkt dan dat er weer een auto in brand stond.”
Enkele weken geleden vond dit ook bij haar in de straat plaats. „Van die auto was niets meer over dan een zwart hoopje ijzer.” Zelf heeft Verburg „gelukkig” geen auto, zo geeft ze aan. „Maar het kan mijn buren wel overkomen. Nu zijn het auto’s, maar dadelijk gaat het mensenlevens kosten. Zo’n dader wil een steeds grotere kick.”
Hoewel media vergelijkingen met de recente onlusten in de Edese wijk Veldhuizen trekken, heeft Verburg niet het idee dat de brandstichtingen met etnische spanningen samenhangen.
Datzelfde zegt een mondige zestiger die in een scootmobiel voorbijrijdt. De vrouw slaapt de laatste tijd wel slechter. „Vorige nacht ben ik er drie keer uitgegaan, omdat ik wat in de steeg achter mijn huis hoorde. Ik heb zelf geen auto, maar er staan zeven auto’s waarmee wat kan gebeuren.”
Vermoedens
Ze weet wel hoe de politiek dit aan moet pakken. „Laat de lichtblauwe brigade ’s nachts eens zijn bed uitkomen, dan zijn de daders binnen een week gepakt.” Ze doelt op de buitengewoon opsporingsambtenaren van de gemeente.
De Vlaardingse kent evenwel geen vrees, verkondigt ze in veilig bijzijn van haar volwassen zoon en een buurvrouw. „Als ik de brandstichter zie, rijd ik zo over hem heen met mijn karretje. Of ik dan weet wie het is? Wij hebben in elk geval zo onze vermoedens.”
De vrouw doelt op een 48-jarige Vlaardinger die de politie vorig jaar juli oppakte, maar bij gebrek aan bewijs weer vrijliet. Haar zoon reageert even stellig. „Als je niet rookt, maar wel opeens met longklachten in het ziekenhuis wordt opgenomen, is dat behoorlijk verdacht, toch? Het is hier een volksbuurt. Iedereen kent elkaar.”
Veiligheidsgevoel
Woordvoerster Sandra van der Hoogt van de politie Rotterdam Rijnmond zegt dat zes agenten die zich dagelijks met zogenaamde High Impact Crimes bezighouden, zich nu ook op de autobranden in Vlaardingen richten. High Impact Crimes zijn delicten die het veiligheidsgevoel sterk verstoren. Ook Van der Hoogt laat weten dat ze geen enkel verband ziet tussen de problematiek in Ede en de autobranden in de gemeente Vlaardingen.