Warmtenet zorgt in Ede voor vorstvrij fietspad
EDE - Ede krijgt voor Nederland de primeur van een fietspad dat ’s winters vorstvrij is dankzij restwarmte van een ondergronds warmtenet.
Het fietspad is het drukste van Ede. Veel leerlingen van de christelijke scholengemeenschap Het Streek en studenten van de Christelijke Hogeschool Ede rijden er vrijwel dagelijks over. “Bij gladheid door sneeuw of ijs kunnen ze dat veilig blijven doen”, aldus wethouder Leon Meijer. “Dat we daar dan geen zout hoeven te strooien is ook mooi, zeker voor het milieu.”
Het warmtenet, dat in een groot deel van Ede is aangelegd, wordt gestookt met resthoutsnippers uit bossen en tuinen en leidt de ‘groene warmte’ via geïsoleerde leidingen naar woningen en bedrijfspanden. Het bedrijf Easypath Nederland zorgt voor aansluiting van de warmte naar de betonelementen van het fietspad. Volgens Easypath gaat het fietspad bijna drie keer langer mee dan gewoon asfalt.
Het verwarmde fietspad is voor Ede een proef om te onderzoeken of het systeem voor meer fietspaden mogelijk is. “Ook voor op- en afritten van fietstunnels kan zo’n fietspad een uitkomst zijn. De resultaten in de komende winter zijn bepalend”, aldus Meijer. Verwarmde fietspaden zijn er in Nederland al wel meer. Voor het eerst wordt de omgevingswarmte van een warmtenet benut.