Beschermde Wieg: Recht op leven moet vooropstaan
PAPENDRECHT. „Ze wilde haar kind in de berm achterlaten. Gelukkig belde ze ons.” Stichting Beschermde Wieg heeft een Groningse moeder geholpen die haar kind te vondeling wilde leggen. „Een baby in een noodsituatie achterlaten in een veilige omgeving zou niet strafbaar moeten zijn. Zeker niet omdat zo kan worden voorkomen dat het kind wordt gedood.”
In de anderhalf jaar sinds de oprichting stonden vrijwilligers van Beschermde Wieg 98 vrouwen te woord. Ze wisten drie moeders te overreden om hun kind niet te vondeling te leggen.
„We hebben met hen meegedacht over een andere oplossing, bijvoorbeeld in het geheim bevallen en je kind op legale wijze afstaan”, zegt woordvoerster Kitty Nusteling. „Eind vorige week was er een moeder die dat echt niet wilde, omdat haar naam dan bekend wordt. Uiteindelijk hebben we haar overreed om haar gegevens in een gesloten envelop achter te laten. Die is aan een notaris overhandigd; wij weten haar naam niet. Als het kind 16 is, mag het de envelop opvragen. Maar ook als een moeder echt anoniem wil blijven en geen gegevens wil achterlaten, helpen wij, omdat het jonge kind het anders wellicht niet overleeft.”
Het betreft schrijnende situaties, zegt Nusteling. „Siriz en andere organisaties helpen veel ongewenst zwangere vrouwen. Er is echter een kleine groep die de zorg mijdt, bijvoorbeeld uit angst voor eerwraak. Die vrouwen willen hun kind niet doden, maar zien soms geen andere uitweg. Wij helpen hen. De Raad voor de Jeugdbescherming gedoogt dat.”
Per jaar worden in Nederland vier overleden en twee nog levende baby’s aangetroffen die te vondeling zijn gelegd. „En hoeveel doden worden er níét gevonden?”
Het is volgens de stichting een gevolg van de huidige wetgeving. Die verbiedt het te vondeling leggen van een kind. „Er zou een uitzondering gemaakt moeten worden voor moeders die hun baby op een veilige plaats achterlaten, zoals bij ons”, vindt Nusteling. „Nu hangt deze vrouwen, als ze worden opgespoord, mogelijk een gevangenisstraf van maximaal vier jaar en 25.000 euro boete boven het hoofd. In het tv-programma Opsporing Verzocht worden ze als crimineel neergezet. Terwijl ze ervoor hebben gekozen om hun kind te laten leven. Ze zijn niet strafbaar als ze ervoor kiezen hun zwangerschap af te breken. Daar klopt toch iets niet?”
Een kind anoniem afstaan mag niet omdat het volgens de wet het recht heeft om te weten van wie het afstamt. „Wij vinden dat ook van groot belang, maar leggen de prioriteit bij het in leven houden van de baby.”
Vondelingenkamers
Beschermde Wieg opende daarom inmiddels vondelingenkamers in woonhuizen in Groningen, Middelburg, Oudenbosch en Papendrecht. Volgende week komt er een ruimte in Zwolle bij, de eerste vondelingenkamer ter wereld die zich in een ziekenhuis bevindt. „De afgelopen dagen, nadat bekend werd dat we een vrouw in nood hebben geholpen, ontvingen we tal van donaties en ook aanbiedingen van mensen die een kamer beschikbaar willen stellen. We zijn 7 dagen per week 24 uur per dag bereikbaar en doen alles gratis. Uit liefde voor het jonge kind.”
Zie ook:
Vondeling welkom in Zwols ziekenhuis (Reformatorisch Dagblad, 05-11-2015)
„We hopen dat het bedje leeg blijft” (Reformatorisch Dagblad, 22-06-2015)