Infrabedrijf levert sociale tegenprestatie bij klus Zeeuwse overheid
GOES. Ondernemingen in de grond-, weg- en waterbouw die een opdracht krijgen van een Zeeuwse overheidsinstantie moeten voortaan een tegenprestatie leveren. Die bestaat uit het betaald bij de opdracht betrekken van een werkzoekende die moeite heeft met het vinden van een baan.
De provincie Zeeland, de dertien Zeeuwse gemeenten, Waterschap Scheldestromen en Bouwend Nederland hebben hiertoe donderdag in Goes een convenant ondertekend.
”Social return on investment” heet het principe. In de overeenkomst staat dat als een bedrijf in de infrasector in aanmerking wil komen voor een overheidsopdracht, het mensen „met een afstand tot de arbeidsmarkt” moet helpen.
Ze moeten hen voor de duur van maximaal twee jaar betaald inzetten bij de uitvoering van de opdracht. Deze uitkeringsgerechtigden worden uit een arbeidspool geleend.
Enige provincie
Zeeland is tot nu toe de enige provincie waarin alle overheden zo’n maatregel met infrabedrijven hebben afgesproken.
Social return is niets nieuws in overheidsland. De afgelopen jaren werd er al mee geëxperimenteerd bij grote aanbestedingen. Ook boden infrabedrijven regelmatig werkplekken aan.
Doordat overheidsorganisaties social return telkens op zichzelf staand invoerden, konden zij niet voor een duurzame instroom op de arbeidsmarkt zorgen.
Dit leverde dan voor een werkzoekende uit de doelgroep een tijdelijke werkplek op. Als de opdracht er in die gemeente na een paar maanden opzat, viel de werkzoekende weer terug in zijn uitkeringssituatie.
Kater
Voor kwetsbare uitkeringsgerechtigden leverde dit „een anticlimax” en „een kater” op, stelden wethouder A. van der Reest (SGP/CU) van de gemeente Goes en J. Schuijs van Bouwend Nederland afdeling Zeeland donderdag. Want een werkzoekende uit een andere gemeente kreeg dan diezelfde werkplek omdat de aannemer werkzaamheden in die gemeente ging uitvoeren.
Met de komst van de Zeeuwse arbeidspool komt er een eind aan deze korte periodes. De samenwerkende overheidsinstellingen zeggen het belang van de groep werkzoekenden boven hun eigenbelang te plaatsen.
Heftruckcertificaat
De geselecteerde werkzoekenden doorlopen drie maanden lang een opleiding, voordat ze bij een aannemer worden geplaatst.
Zo kunnen ze hun VCA-certificaat (Veiligheidschecklist Aannemers) of een heftruckdiploma halen, dan wel een cursus veilig werken langs de weg volgen.
De gemeenten betalen voor de trainingen 1500 euro per kandidaat. Daarna kan hij bij de aannemer op de loonlijst.
Van der Reest: „Goed dat er nu verder wordt gekeken dan alleen naar het eigenbelang. Met zo’n opleiding, de werkervaring en positieve referenties krijgen mensen die door een psychische of lichamelijke beperking niet in staat zijn om zelfstandig een inkomen te verwerven, weer kansen op de arbeidsmarkt.”
De arbeidspool begint bescheiden. Dit jaar levert elke Zeeuwse gemeente één werkzoekende aan bedrijven die een opdracht aannemen. Dat zijn dertien werkzoekenden. Dit aantal moet volgend jaar stijgen naar dertig.
De arbeidspool is een experiment voor de duur van twee jaar.
Mooi voorbeeld
Burgemeester Van der Zwaag van de gemeente Veere zei te hopen dat de re-integratieproef slaagt. „Dit is een mooi voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen.”
Schuijs van Bouwend Nederland en projectleider Daniëlla Daamen wezen erop dat het initiatief voor alle betrokkenen voordelen oplevert. „De werkzoekenden komen dichter bij werk en economische zelfstandigheid, en de activiteiten van de sector krijgen een maatschappelijke meerwaarde.”
Volgens Daamen stromen er meer mensen de pool in naarmate de overheden meer opdrachten verstrekken. „In dat opzicht is het goed dat waterschap en provincie meedoen. Die besteden grotere werken aan dan de Zeeuwse gemeenten.”
Deze opdrachten zijn meer dan welkom. „De crisis is in Zeeland later voelbaar geworden, maar het heeft ook langer geduurd voordat een herstel merkbaar werd.”
Met arbeidsvermogen
De stichting Arbeidspool Zeeland Werkt-Infra, zoals de pool voluit heet, is bestemd voor mensen met een gemeentelijke uitkering die onder de Participatiewet vallen. Deze wet geldt sinds vorig jaar.
Het betreft mensen die voorheen een bijstandsuitkering ontvingen, op de wachtlijst staan voor de sociale werkvoorziening, of jong zijn en een handicap hebben, maar ook een arbeidsvermogen bezitten.
Ook mensen met een Wajonguitkering van voor 1 januari 2015 komen in aanmerking.