Kringloopwinkel De Groene Weg wil als een huis zijn
KRIMPEN A/D LEK. De kringloopwinkel van OostEuropa Zending in Krimpen aan de Lek begon een paar jaar geleden: één tafel in de kantine van het kantoor van de organisatie. Inmiddels is de directeur zijn kamer kwijt aan de winkel.
Er is veel bedrijvigheid in en rond het pand van OostEuropa Zending aan de Tiendweg. Een bezoeker zoekt een grote vaas. Een oudere man heeft een prettige fauteuil nodig. In een van de opslagruimten test hij het zitgemak. Tevreden gaat hij naar huis – met stoel.
Een moeder loopt de rekken van de kledingafdeling langs. Op de oude deur van die kamer is nog te zien dat hier eerder de directeur van OostEuropa Zending huisde. „Het begon klein, maar groeide en groeide. Kantoormedewerkers hebben uiteindelijk moeten inschikken om zo ruimte voor de winkel te maken”, vertelt coördinator Angeline Draese.
Het idee voor de winkel is afkomstig van een betrokken vrijwilligster uit het dorp. „Zij heette Groeneweg. Zo komt de winkel aan haar naam: De Groene Weg.”
OostEuropa Zending wil bezoekers in de winkel meer bieden dan alleen serviesgoed, kleding, boeken, meubeltjes en speelgoed. „We willen hier als een huis zijn. Het is een plek voor ontmoeting. Veel mensen komen hier even koffiedrinken. We kregen bijvoorbeeld het verzoek of een groep hier een high tea kon gebruiken. Zoiets verzorgen we graag.” In de centrale ruimte van de volle winkel staan daarom verschillende tafels met stoelen en zitbanken.
Vluchtelingen behoren tot de vaste bezoekers van de koffiehoek, vertelt Draese. „Ze vinden het fijn hier. Ze hebben in de winkel contact met mensen en leren de taal.” In de winkel wordt zondags een kerkdienst in het Arabisch voor hen gehouden. „Hier wordt veel gebeden.”
Rond de winkel bestaat een heel netwerk van mensen, vertelt de enthousiaste Draese. „Er komt bijvoorbeeld veel kleding binnen. Die wordt gesorteerd en gewassen. Vrouwen uit het dorp strijken alles. Een paar oude dames controleren alle legpuzzels. Daar genieten ze van.”
Draese werkt ook nauw samen met een middelbare school in de buurt. „Leerlingen lopen voor het vak handel hier een kleine stage. Zij helpen mee met het inrichten van de winkel, maken posters of knappen iets op om het weer te kunnen verkopen. De leerlingen zijn vaak enthousiast. Ze beseffen dat zij met hun werk arme mensen elders helpen.”
Achter het oude pand lost een andere vrijwilliger een busje met opgehaalde goederen. In sorteer- en repareerruimtes kijken vrijwilligers alles na. „Zij selecteren wat er met de transporten naar Oost-Europa kan. Twee keer per maand organiseren we zo’n transport. Die ritten worden mede bekostigd met de opbrengst van de winkel.”
In het donkere magazijn ligt een berg ingepakte hulpgoederen te wachten op vervoer naar arme delen van Europa. De organisatie heeft er veel ervaring mee.
serie Kringloopwinkel
Dit is het vijfde en laatste deel in een serie over kringloopwinkels voor het goede doel.