Turkse DHKP–C dient aanklacht in tegen politie
De Turkse DHKP–C, het Revolutionair Volksbevrijdingsfront, dient een aanklacht in tegen de politie naar aanleiding van de invallen in Nederland vorige week. Zij acht ook de Nederlandse rechter–commissaris en de officier van justitie die zich bezighielden met de actie, persoonlijk verantwoordelijk voor martelingen en folteringen van leden van de DHKP–C in Turkije.
Dit zei woordvoerder L. Yanlik van de Nederlandse tak dinsdag tijdens een persconferentie. De DHKP–C, een extreem–linkse Turkse beweging die in Turkije en Duitsland verboden is, heeft een kantoor in de Amsterdamse wijk De Pijp. Tijdens een gecoördineerde actie op 1 april zijn in heel Europa 63 leden en aanhangers aangehouden. In Nederland verrichtte de politie huiszoekingen in Etten–Leur, Maassluis, bij het kantoor van de DHKP–C en bij een kantoor van het Turkse persbureau Özgürlük in Amsterdam.
De politie nam onder meer boeken, documenten, computers en videobanden in beslag. De politie deed de invallen op verzoek van justitie in Italië, die de actie coördineerde. Volgens de Italiaanse justitie zijn personen in Nederland verantwoordelijk voor codering van het berichtenverkeer van de organisatie. Yanlik zegt dat de beweging genoodzaakt is om berichten te coderen. „We moeten voorzichtig zijn." Of het coderen vanuit Nederland gebeurt, wilde hij niet zeggen.
DHKP–C en het Turkse persbureau hebben advocaat W. Jebbink gevraagd hen bij te staan. De rechtbank in Nederland moet toestemming geven om het inbeslaggenomen materiaal naar Italië te verzenden. De raadsman wil dit gaan aanvechten. Of Jebbink ze ook bijstaat bij de klacht tegen de politie, is nog niet zeker. „Ik heb het nog niet grondig geanalyseerd en weet niet of het zinvol is", aldus de advocaat.
De DHKP–C heeft tot doel de Turkse regering omver te werpen en door een marxistisch bewind te vervangen. De groep, tot 1994 bekend als Dev–Sol, staat sinds mei 2002 op de lijst van terroristische organisaties van de Europese Unie. De groep eiste de verantwoordelijkheid op voor vele honderden aanslagen in Turkije op politici en politiefunctionarissen. De organisatie roept haar aanhang op om geweld te gebruiken tegen de gevestigde orde in Turkije.
Yanlik ziet zijn beweging zelf niet als een terreurgroep. „Wij zijn een politieke organisatie die strijdt voor volksbevrijding." Het kantoor in Amsterdam, dat in april 2002 werd heropend, moet „mensen informeren over onze strijd in Turkije". Over het aantal leden en sympathisanten in Nederland wil de groepering uit „veiligheidsoverwegingen" niets zeggen.
DHKP–C zegt zijn strijdtoneel niet naar Europa te verplaatsen. Ook zeggen ze niets te maken hebben met terreuracties in Europa, zoals in Madrid. „Onze lijn is duidelijk: wij benadelen nooit het volk bij onze acties", aldus Yanlik. „In Turkije gebruiken we alleen geweld tegen degenen die het volk martelen."