„Twee à drie keer meer wildaanrijdingen dan gedacht”
APELDOORN. „Dit is een hotspot”, zegt Gijs van Aardenne, voorzitter van de Stichting Wildaanrijdingen Nederland. Bij de N304 (Apeldoorn-Ede) ter hoogte van heidegebied Het Leesten wordt regelmatig wild aangereden. „Ik heb hier een keer ’s avonds reeënhindes met kalveren terug de hei op gedreven.”
Van Aardenne (52) is een idealist. Graag wil hij het leed van aangereden wild tot een minimum beperken. „Na een aanrijding gaan de dieren bijna altijd dood. Een van onze 250 vrijwilligers probeert binnen vijftien minuten na de melding ter plaatse te zijn om het beest op te sporen, soms met behulp van een zogenaamde zweethond.” Als die het nog levende aangereden dier vindt, verlost iemand met een speciale jachtakte het uit zijn lijden.
Een juiste, eenduidige registratie en afhandeling vindt Van Aardenne van het grootste belang. „Nu is het een rommeltje. Bijna elke provincie en bijna elke betrokkene, zoals een jager, boswachter of politieman, doet dat op zijn eigen manier.”
Zijn stichting zet zich sinds 2013 in voor een uniforme registratie en afhandeling. Ze probeert dat voor elkaar te boksen met alle betrokkenen, zoals provincies, politie, jagers en weg- en faunabeheerders.
„Verzekeraars schatten de economische schade van aanrijdingen met wild op 25 miljoen euro. Wij denken dat die veel groter is, omdat er vermoedelijk twee à drie keer meer aanrijdingen zijn. Jaarlijks overlijden er twee à drie mensen door uitwijkmanoeuvres. Ook dat moeten er meer zijn dan bekend.”
Zaterdag werd bekend dat er in 2015 zo’n 6300 wilde dieren werden doodgereden. „Op grond van onze statistieken schatten wij dat de aantallen zeker 10.000 reeën, 500 à 1200 wilde zwijnen en 300 herten moeten zijn.”
De gevolgen van zo’n aanrijding zijn voor de autobezitter enorm. „Het effect van een botsing met 60 kilometer per uur met een edelhert staat gelijk aan het gewicht van een olifant, 5000 kilo. Ik heb menig auto kapot afgevoerd zien worden. Dan is een WA-plus-verzekering wel fijn.”
Ondertussen juicht Van Aardenne toe dat het Nederlandse publiek zijn zin krijgt en in steeds meer provincies wilde dieren kan zien. „Datzelfde publiek moet dan wel accepteren dat het aantal aanrijdingen met wild toeneemt.”
Tips voor chauffeurs
Voorkomen:
- Beperk de snelheid op provinciale en lokale wegen tot 60 kilometer per uur, met name na zonsondergang.
Bij overstekend wild:
Wijk niet uit, houd het stuur recht; rem stevig, dim groot licht.
Houd er rekening mee dat er meer dieren kunnen volgen.
Bij aanrijdingen:
Denk aan de veiligheid van uzelf en van anderen.
Bel de politie (0900-8844) om de aanrijding te melden.
Markeer de plaats van de aanrijding met iets lichts.
bronnen: wildaanrijdingen.nl, zweethonden.nl