Binnenland

Zorgverzekeraars verstrekken onveilige rollators

Vier grote zorgverzekeraars hebben vorig jaar relatief dure rollators verstrekt die niet voldeden aan de veiligheidsnormen. Ruim 15.000 van die rollators hadden geen zogeheten GZ–veiligheidskeurmerk. Bovendien belandt het merendeel van de verstrekte rollators op de schroothoop, van hergebruik is amper sprake. Dat blijkt uit een rondgang van ouderenorganisatie ANBO langs zeven grote zorgverzekeraars.

ANP
6 April 2004 13:41Gewijzigd op 14 November 2020 01:06

Zorgverzekeraars kopen liever nieuwe rollators in dan dat ze ongebruikte of in onbruik geraakte exemplaren inzamelen, opknappen en weer opnieuw verstrekken. Drie ondervraagde verzekeraars doen dat wel. Het gaat om twee verzekeraars die rollators in bruikleen geven, en een die ze in eigendom verstrekt. Zij brengen 20 tot 40 procent van de door hen verstrekte looprekken op wielen weer in de roulatie. De rest wordt vernietigd, aldus de ANBO.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de verzekeraars meestal volumecontracten sluiten met een of enkele fabrikanten. Het gevolg is dat de keuze beperkt is en het aanbod niet altijd geschikt is voor de gebruiker.

De 35.000 rollators die er jaarlijks bijkomen, worden in bijna alle gevallen in eigendom verstrekt en na gebruik afgedankt. Ze belanden in kelders en gangen van verzorgingshuizen, bij mensen thuis op zolder, of worden vernietigd. Het achteraf inleveren van de rollator wordt door sommige verzekeraars om economische redenen zelfs ontmoedigd.

In Nederland zijn naar schatting 300.000 rollators in gebruik. Meer dan 80 procent daarvan wordt op verwijzing van een huisarts via zorgverzekeraars verstrekt voor langdurig gebruik. Ze worden meestal betaald via het ziekenfonds of de particuliere verzekering. Ongeveer 20 procent wordt uit eigen zak betaald en zonder enige verwijzing aangeschaft.

Jaarlijks komen zeker duizend senioren in het ziekenhuis terecht na een valpartij met hun looprek op wieltjes. Uit een onderzoek van de Consumentenbond bleek vorig jaar dat al die ongelukken bijna 5 miljoen euro per jaar kosten. De ouderenbond pleit daarom voor veiliger inkoop en meer hergebruik om de kosten van de gezondheidszorg te beperken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer