„Donormelk niet beter dan poedermelk”
AMSTERDAM (ANP). Gepasteuriseerde donormelk blijkt niet beter dan kunstvoeding voor te vroeg geboren baby’s in de eerste tien dagen van hun leven. Het allerbeste voor de zogeheten prematuurtjes is de eigen moedermelk. Dat blijkt uit een maandag verschenen onderzoek van het VU medisch centrum en AMC onder premature baby’s.
Volgens de onderzoekers hebben baby’s die worden gevoed met eigen moedermelk een veel kleinere kans op dodelijke infecties en de gevaarlijke darmziekte NEC, dan kleintjes die kunstvoeding krijgen.
Ongeveer 10 procent van de baby’s wordt te vroeg geboren (voor 37 weken) en ongeveer 15 procent hiervan weegt minder dan 1500 gram. Er is dan sprake van een extreem laag geboortegewicht. Bij deze premature baby’s speelt vaker bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking, de darmziekte NEC en overlijden.
Voor de studie werden 373 baby’s onderzocht, in de eerste tien dagen van hun leven. De onderzoekers plaatsen hierbij de kanttekening dat de onderzoeksperiode kort was. Voor de gezondheidseffecten van moedermelk, kunstmelk en donormelk op de langere termijn is volgens hun aanvullend onderzoek nog. Ook merken zij op dat donormelk, melk van een andere vrouw dan de biologische moeder, wordt gepasteuriseerd en ingevroren voor gebruik later. Hierdoor neemt de kwaliteit af. Tegelijk denken de onderzoekers dat langer gebruik van donormelk waarschijnlijk wel voordelen heeft, niet alleen op infecties maar ook op IQ.