Kamer houdt niet vast aan 150 zetels
De Tweede Kamer mag in de toekomst ook gaan bestaan uit bijvoorbeeld 148 leden, of 153, als de verkiezingsuitslag daar aanleiding toe geeft. Dat vinden PvdA en CDA in diezelfde Kamer, zo bleek maandag tijdens een debat over een nieuw kiesstelsel. Hiermee geeft een meerderheid van de Kamer te kennen niet per se vast te houden aan het huidige zetelaantal van 150.
Als het nieuwe kiestelsel een variabel aantal Kamerzetels mogelijk maakt, is daar een wijziging van de grondwet voor nodig. Dat zou betekenen dat het nieuwe kiesstelsel er niet in 2007 kan zijn, zoals minister De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing) graag wil.
De fracties in de Kamer lieten geen spaan heel van de plannen van De Graaf voor een nieuw stelsel.
CDA, PvdA en VVD hadden eerder al laten blijken niets te voelen voor de plannen van de minister. Die houden in dat alle burgers twee stemmen krijgen, één voor een landelijke lijst en één voor de regionale kandidaten. De landelijke uitslag zou de zetelverdeling in de Tweede Kamer moeten bepalen, de regionale uitslag de samenstelling van de fracties. De Graaf wil ongeveer twintig districten, waaruit twee tot zes afgevaardigden in de Kamer terechtkomen.
In de voorstellen van De Graaf mogen landelijke kandidaten niet ook in de districten uitkomen. Daar zijn in elk geval CDA, PvdA, VVD en LPF het niet mee eens. Voor CDA en VVD is dit zelfs onaanvaardbaar.
Volgens CDA en PvdA is waarschijnlijk een grondwetswijziging nodig om mogelijk te maken dat de Kamer uit iets meer of iets minder dan 150 leden gaat bestaan. In een stelsel met landelijke en regionale kandidaten kan het namelijk zo zijn dat een partij op grond van de regionale uitslag meer zetels krijgt dan de landelijke zetelverdeling zou rechtvaardigen.
Beide partijen vinden overigens dat er meer districten moeten komen dan de twintig die De Graaf voorstelt. Alleen als de regio’s kleiner zijn, worden districtskandidaten pas echt beschouwd als de vertegenwoordiger van hun eigen regio. PvdA en VVD willen dat er op langere termijn een districtenstelsel komt, waarbij alle Kamerleden worden gekozen in regionale verkiezingen.