Binnenland

Risicojongeren moeten goede voorbeeld geven

Jongeren die dreigen af te glijden, moeten worden gestrikt voor een training waarbij ze een voorbeeld worden voor de randgroepjongeren. Zij moeten binnen de groep de discussie op gang brengen over normen en waarden. Deze zogeheten peermethode staat dinsdag centraal tijdens het congres Peer Power in Utrecht.

ANP
5 April 2004 09:51Gewijzigd op 14 November 2020 01:06

Het congres over preventie voor allochtone risicojongeren wordt georganiseerd door Forum, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling en de Landelijke Steunfunctie Preventie (LSP)/Trimbos-instituut. Peerpreventie is een voorlichtingsmethode die eerder al werd gebruikt in onder meer de verslavingszorg. De jongere risicogroep werd door andere jongeren voorgelicht over alle feiten rondom alcohol en drugs.

„Vanwege het succes van deze methode willen we die nu ook toepassen in de criminaliteitspreventie. Jongeren gaan andere jongeren vertellen over normen, waarden en ethiek”, vertelt beleidsmedewerker bij Forum A. Hijmans van den Bergh. „Bij de peermethode gaat het er om dat je representatieve jongeren voor het project weet te strikken die zich in of rond de risicogroep bevinden. Met deze vrijwilligers teken je een contract en vervolgens beginnen ze aan een opleiding van acht weken.”

In die training worden hun sociale vaardigheden aangeleerd en krijgen ze normen en waarden bijgebracht, die ze weer leren overbrengen op de eigen groep. Hijmans van den Bergh: „Het is dé manier om de eigenwaarde van jongeren op te vijzelen. Daarnaast moet je de jongeren die de trainingen hebben doorlopen tussendoor ook belonen, bijvoorbeeld met een survivalweekeind in de Ardennen of een dagje naar attractiepark Six Flags of een middagje karten.”

Na de training bepalen de cursisten zelf hoe ze voorlichting gaan geven. Ook dit is bedoeld om jongeren te leren dat ze in zichzelf moeten geloven. „De jongeren moeten sterk in hun schoenen staan om succes te hebben met hun voorlichtingsprogramma. Zeker binnen de Marokkaanse cultuur wordt het niet makkelijk geaccepteerd als je je hoofd boven het maaiveld uitsteekt.”

Voor Forum is de peermethode de ideale manier om jongeren daadwerkelijk te bereiken, omdat hierin jongeren als intermediair worden gebruikt tussen de doelgroep en het jeugd- en welzijnswerk. „Wat uiteindelijk het effect is van de methode is moeilijk vast te stellen. Dat is überhaupt moeilijk te meten bij preventie. Belangrijke voorwaarde voor succes is dat de instelling voldoende mankracht en deskundigheid in huis heeft of haalt voor een dergelijk project.”

Op basis van de proefprojecten is een handleiding ontwikkeld, getiteld ”Jeugd met een Boodschap”, en een training voor beroepskrachten die met de peermethode willen gaan werken. „Het werven, trainen en begeleiden van peers blijft echter een zeer tijdsintensieve activiteit”, aldus Hijmans van den Bergh.

Voor het congres is opvallend veel belangstelling. Forum ging uit van 120 deelnemers, maar er moest een grotere zaal worden afgehuurd om uiteindelijk 175 mensen te kunnen ontvangen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer