Felle kritiek Gereformeerde Bond op nota PKN
APELDOORN. De Gereformeerde Bond (GB) in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is „uitermate bezorgd” over de theologische keuzes en geestelijke gevolgen die verbonden zijn aan de voorstellen in het synoderapport ”Kerk 2025”.
Dat laat zij de synodeleden woensdag in een open brief weten. De synode komt volgende week bijeen in Lunteren om onder meer over dit rapport te spreken.
De bezorgdheid van de Gereformeerde Bond betreft „de fundamentele visie op kerk en ambt. De Bijbelse en confessionele basics hiervan zijn volkomen verdwenen. Als deze voorstellen aanvaard en verwerkelijkt worden, wordt de gemeente niet meer gevoed in een geestelijke visie op kerk, gemeente-zijn en ambt.”
Ook op het voorstel om de geografische grenzen van wijkgemeenten los te laten heeft de Gereformeerde Bond kritiek. „Kerk en gemeente zijn in de praktijk voorwerpen van eigen keuze geworden, ook in gemeenten die zich tot de Gereformeerde Bond rekenen. Vanuit de Heilige Schrift wordt dit denken echter herhaaldelijk gekruisigd”, aldus de brief. De tendens om in de nieuwe structuur recht te doen aan de pluraliteit van de kerk en daarmee iedere modaliteit haar eigen bestaansrecht te geven, is strijdig met het fundament van onze kerkorde, meent de Bond. „In de kerk van 2025 zijn wij losgelaten en hebben wij elkaar losgelaten.”
In de brief wordt erkend dat er spanningen kunnen zijn tussen gemeenten en predikanten. Maar het gesprek dat dan gevoerd dient te worden, „wordt nu tot regel verheven.” Het feit dat het functioneren van een predikant beoordeeld wordt in een gesprek met kerkenraad en gemeente kan ten diepste de roeping van de predikant aantasten, zo waarschuwt de GB.
De Gereformeerde Bond roept de synodeleden dringend op over deze vragen na te denken. „Als de hervorming van de kerkorde leidt tot vervorming van het geestelijke zicht op kerk en ambt en daarmee tot geestelijke verzwakking van de kerk, hebben we de nood van de kerk verkeerd aangegrepen.”
Zie ook Puntkomma pag. 6.