Comité STOP opgericht tegen hogere overheden
PIERSHIL. Drie partijen in de Zuid-Hollandse gemeente Korendijk, VVD, GroenLinks en Gemeentebelangen Korendijk, komen in opstand tegen de „autoritaire en ondemocratische manier waarop hogere overheden hun mening opleggen aan lagere.”
Het onlangs opgerichte comité Samenwerking Tegen Ondemocratische Politiek(e besluiten), STOP, richt zich op zaken waarin inwoners onvoldoende inspraak hebben gehad. Het gaat bijvoorbeeld om de komst van windmolens, maar ook van asielzoekers, zei VVD-fractievoorzitter Boorsma vrijdag.
Aanleiding voor de oprichting van STOP is de geplande bouw van vier windmolens bij het Spui, op 400 meter afstand van Nieuw-Beijerland. Volgens Boorsma is er onder de burgers en in de politiek en de gemeente Korendijk „geen enkel draagvlak” voor windmolens op deze plek. Van de 4000 inwoners van Nieuw-Beijerland zullen 1400 tot 1800 hinder van de molens ondervinden, en 90 ernstige hinder. „Daaronder verstaat het RIVM kans op onder meer stress, slaapstoornissen en hoge bloeddruk.” Die ontstaat onder meer door het continue geluid dat de turbines produceren.
Ook inwoners van Spijkenisse, dat aan de overkant van het Spui ligt, krijgen volgens Boorsma last van de windmolens, vooral in de vorm van slagschaduw. Bij de vaststelling van het Windmolenpark Spui is volgens het raadslid alleen gekeken naar de beschikbare grond en de plannen „van een windboer. Van de burgers waren slechts vier omwonenden bereid mee te doen met de inspraak. De rest wilde niet met het plan worden geassocieerd.”
De provincie Zuid-Holland is volgens Boorsma de boosdoener. „De enige communicatie met de provincie had plaats via een klankbordgroep, maar alle wensen van de vier omwonenden en de gemeente Korendijk werden daarin genegeerd.” Een alternatief plan van Eneco, voor de plaatsing en opwaardering van de bestaande windmolens aan het Haringvliet, ook op het grondgebied van Korendijk, wees de provincie af.
Rechtszaak
Aan een rechterlijke uitspraak uit 2011, waarin de bezwaren van Korendijk tegen het plan-Windpark Spui was ingediend, zou geen aandacht zijn geschonken. STOP steunt daarom de bodemprocedure die de Stichting Tegen Windmolens aan het Spui voorbereidt. Boorsma ziet soortgelijke processen optreden bij de besluitvorming rond windmolens bij de Afsluitdijk in Friesland, in Groningen en in de Drentse Veenkoloniën. „Overal wordt de lokale democratie uitgehold en afgeserveerd.” Ze trekt een vergelijking met de besluitvorming over de plaatsing van asielzoekers. „In het gehucht Oranje werden zouden eerst 700 asielzoekers komen, en later werden het er 1400. In Korendijk willen wij asielzoekers verspreiden over de kleine kernen, maar dat plan is afgewezen. De hogere overheden moeten meer delegeren aan lagere.”
Er bestaat al een initiatief van lagere overheden tegen de „druk uit Den Haag”, Lokaal13. „Prima club. Ze maken alleen wat te weinig herrie”, aldus Boorsma.