Binnenland

Politie houdt het hart vast na bloedige knokpartij motorbendes

ROTTERDAM. Het was een bloedige knokpartij. In en rond een Van der Valkhotel in Rotterdam gingen donderdagavond zo’n dertig mannen van de rivaliserende motorbendes Hells Angels en Mongols elkaar te lijf. Autoriteiten houden hun hart vast.

J. Visscher
8 April 2016 11:11Gewijzigd op 16 November 2020 02:43
Bij een massale vechtpartij tussen de motorbendes Hells Angels en Mongols zijn tientallen schoten gelost. beeld Roel Dijkstra
Bij een massale vechtpartij tussen de motorbendes Hells Angels en Mongols zijn tientallen schoten gelost. beeld Roel Dijkstra

Gasten van het Rotterdamse hotel, vlak bij Diergaarde Blijdorp, kregen donderdagavond rond acht uur de schrik van hun leven. Hells Angels en Mongols beukten op elkaar in. Er werden tientallen schoten gelost. De toegesnelde politie pakte twintig verdachten op. Enkelen hadden zich op het hoteldak verstopt. Een man raakte zwaargewond. De politie, die het hotel uitkamde, nam onder meer een pistool en een mes in beslag.

„Het was net het wilde westen”, aldus een getuige tegenover RTV Rijnmond. „De krukken en bankstellen vlogen om je oren. Iemand is helemaal in elkaar geramd. Op een gegeven moment begonnen ze te schieten.”

De autoriteiten zullen hun hart vasthouden na de knokpartij donderdagavond in Rotterdam. Is dit de start van een bikkelharde oorlog tussen motorclubs? De Mongols en de Hells Angels kunnen elkaar niet luchten of zien. Mogelijk vechten de twee motorclubs een territoriumstrijd uit.

De Mongols zijn in Nederland een nieuwkomer in de wereld van de zogeheten outlawbikers; dat zijn leden van motorclubs die gelinkt worden aan (zware) misdaad. Tekenend is een op internet circulerende groepsfoto van de Mongols, waar gezichten van de –getatoeëerde– mannen onherkenbaar zijn gemaakt. Verschillende lieden steken demonstratief hun middelvinger omhoog. Wat ze willen uitstralen: Wij hebben lak aan alles. De bakermat van de Mongols ligt in Amerika.

De Hells Angels hebben in Nederland oudere papieren. Een jeugdbende liet zich in de jaren 70 van de vorige eeuw inspireren door de Amerikaanse motorbende Hells Angels. Opvallend genoeg zijn de Hells Angels in Nederland met subsidie in het zadel geholpen. In 1974 besloot de Amsterdamse raadscommissie voor Jeugdzaken en Sport 170.000 gulden vrij te maken voor de bouw van een honk voor de lastige motorrijders (bikers). Vlak bij de Bijlmerbajes verrees het hoofdkwartier van de Nederlandse Hells Angels, officieel opgericht in 1978.

Al enkele jaren hebben de autoriteiten in Nederland kopzorgen over motorbendes in Nederland. In het in april 2014 verschenen politierapport ”Outlawbikers in Nederland” stelde politietopman Pim Miltenburg dat het aantal motorbendes een „forse groei” doormaakt. Het gros (82 procent) van de 600 leden van verdachte motorclubs heeft een strafblad.

De afgelopen jaren was met name Zuid-Limburg het toneel van gewelddadigheden tussen motorbendes. In mei vorig jaar gingen bij een café in Sittard leden van motorclub Bandidos op de vuist met motormannen van de Red Devils, een supporterclub van de Hells Angels. De Bandidos, sinds enkele jaren in Nederland, en Hells Angels zijn elkaars vijanden.

Veldslag

In landen als Duitsland, Denemarken, Canada en Amerika vielen tientallen slachtoffers door conflicten tussen motorbendes. Berucht is een ongekend bloedige veldslag in mei vorig jaar in een café-restaurant in Waco in Texas. Daarbij waren bikers van Bandidos en de Cossacks betrokken. Er vielen negen doden en achttien gewonden. De politie nam meer dan duizend wapens in beslag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer