Complete reeks portretten toont Oranjetrouw in Kampen
KAMPEN. De unieke serie levensgrote portretten van vorsten en stadhouders van Oranje in Kampen is aangevuld met de huidige koning.
Op 22 april wordt er een schilderij onthuld met daarop de in 2013 aangetreden Willem-Alexander, meldde de gemeente dinsdag. Toen in 2009 het Oude en het Nieuwe Raadhuis in Kampen werden heropend als Stedelijk Museum Kampen was er al een nis gereserveerd in de serie Oranjeportretten.
De traditie van het stadsbestuur om een werk te laten vervaardigen van de Oranjes gaat terug tot 1625. Toen liet het de al overleden Willem van Oranje portretteren. In datzelfde jaar bestelde het stadsbestuur bij schilder Michiel Jansz. van Mierevelt portretten van Maurits, Frederik Hendrik, Willem Lodewijk en Ernst Casimir.
Ten voeten uit
Alle personen zijn ”ten voeten uit” geschilderd, met uitzondering van het portret van koningin-regentes Emma. Van haar is een ”kniestuk” vervaardigd. Koningin Wilhelmina is zittend afgebeeld omdat ze destijds al afstand had gedaan van de troon.
Het huidige werk kende een lange aanloop. In 2014 werd er 50.000 euro voor het project gereserveerd en boog een selectiecommissie zich over schetsen van vijftig vooraf geselecteerde kunstenaars.
Omdat de reeks een eenheid moet blijven gelden er diverse criteria voor het werk. Zo wordt de vorst niet in uniform afgebeeld, moet het olieverfschilderij ten voeten uit zijn en moet het portret gezag en ingetogen trots uitstralen.
Niet alleen de commissie had een stem, ook bezoekers van het Stedelijk Museum Kampen mochten een keuze maken uit de drie schetsen. Ze hadden gezamenlijk één stem. De bezoekers en de commissie verkozen dezelfde kunstenaar: Kenne Grégoire mocht het portret van koning Willem-Alexander schilderen. Hij kreeg een jaar de tijd.
Volgens conservator René van Mierlo van het museum is de serie uniek in Nederland. Kampen volgde destijds het voorbeeld van Delft. „Maar daar heeft men de serie niet voortgezet en hier wel.”
Oranjetrouw
Het stadsbestuur wilde in 1625 tonen gezags- en Oranjetrouw te zijn. De stad behield de traditie, al werd er niet voor alle werken evenveel geld uitgetrokken, weet Van Mierlo. De portretten van Willem I, Willem II en Willem III zijn allemaal door dezelfde schilder vervaardigd „en het mocht niet te veel kosten. Toch is het mooi dat nu, in tijden van bezuinigingen, een traditie van vier eeuwen oud wordt voortgezet.”
Burgemeester Koelewijn heeft het werk van Grégoire al gezien en is erg onder de indruk. „Willem-Alexander is het echt. En het is een mooi werk in een bijzondere techniek.”
Het portret wordt onthuld een week voordat de koning op Koningsdag in buurstad Zwolle is. „Als je de koning wilt zien zoals hij is, moet je vanaf 23 april naar Kampen komen. Wil je zien hoe hij zich gedraagt, dan moet je een week later naar Zwolle”, aldus Koelewijn.