Grootste overdekte mangrove ter wereld komt in Arnhem
ARNHEM. De persafdeling van Burgers’ Zoo in Arnhem draait dezer dagen op volle toeren. Was dinsdag zijn oudste chimpansee overleden, een onverwachte gebeurtenis, gisteren kwam een gepland nieuwtje naar buiten: de komst van een overdekt mangrovebos, dat het grootste ter wereld moet worden.
Het Arnhemse dierenpark gaat ruim 3000 vierkante meter aan mangrovebos bouwen, „waar zeekoeien, vlinders, vissen, vogels, reptielen en krabben in één ruimte leven.”
Het plan is een vervolg op de 100 vierkante meter die het huidige Burgers’ Mangrove telt. Die hal werd in eerste instantie gebouwd als proefhal voor Burgers’ Bush. In de jaren 70 had het dierenpark al een plan voor de bouw van een groot oerwoud. Dat wordt nu gerealiseerd.
Bedreigd
Volgens Burgers’ Zoo is dat van groot belang omdat mangroves wereldwijd worden bedreigd door onder andere explosieve bevolkingsgroei en intensieve garnalenteelt. Daardoor verdwijnen grote stukken mangrove, stelt de dierentuin „Dit terwijl mangroves een essentiële functie voor de natuur hebben.” Ze worden namelijk de kraamkamer van de oceaan genoemd.
Veel vissoorten en andere bewoners van het tropisch koraalrif komen in de mangrovebossen ter wereld. Dat trekt op zijn beurt weer allerlei vogels, reptielen en zoogdieren aan. Zij zoeken hun voedsel of beschutting in deze vaak lastig doordringbare natuurgebieden.
Mangroves –tropische bomen of struiken die langs de kust voorkomen en waarvan de wortels gedeeltelijk boven de grond groeien– beschermen de kustlijnen tegen tropische stormen door de golven te breken en het zand met hun wortels vast te houden.
Kwetsbaar ecosysteem
Met de bouw wil Burgers’ Zoo de bewustwording bij de bezoekers creëren voor het kwetsbare ecosysteem. Het park hoopt hiermee op een blijvende, positieve gedragsverandering ten opzichte van deze natuur. Het dierenpark wil met het mangrovebos dit ecosysteem zo natuurgetrouw mogelijk weergegeven.
De hal is geïnspireerd op het Centraal-Amerikaanse land Belize. Daar beschermt de Arnhemse dierentuin sinds ruim 27 jaar een natuurgebied van 234 vierkante kilometer met vooral mangroves.
Het gebouw krijgt een duurzaam, energiearm karakter. Zo zal de energie opgewekt worden middels zonnepanelen, wordt bij een warme dag door middel van zonnewering de temperatuur gereguleerd en wordt gewerkt met warmte- en koudeopslag.
Zwaartekracht
Warmte- en koudeopslag is een methode om energie in de vorm van warmte of koude op te slaan in de bodem. De techniek wordt gebruikt om gebouwen te verwarmen dan wel af te koelen.
Ook zal water via zwaartekracht worden getransporteerd waardoor er veel energie bespaard wordt bij de waterfiltratie.
De dierentuin wil de overdekte mangrove volgend voorjaar openen.