Binnenland

Sobibor-overlevende Jules Schelvis (95) overleden

AMSTELVEEN (ANP). Jules Schelvis, oprichter van de Stichting Sobibor, is zondagavond op 95-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Amstelveen. Dat maakte de Stichting Sobibor, die de herinnering aan het vernietigingskamp levend wil houden, maandag bekend.

4 April 2016 09:43Gewijzigd op 16 November 2020 02:37
Schelvis (r.) Beeld ANP
Schelvis (r.) Beeld ANP

Schelvis werd met ruim drieduizend mensen op 6 juni 1943 vanuit kamp Westerbork op transport gesteld naar het vernietigingskamp Sobibor. Van deze groep was hij de enige die de oorlog overleefde.

Jules Schelvis was lang dé expert als het ging om vernietigingskamp Sobibor. In 2008 werd hem door de Universiteit van Amsterdam een eredoctoraat verleend. Zijn wetenschappelijke studie Vernietigingskamp Sobibor (1993) wordt door velen gezien als een belangrijk werk over het kamp.

In Sobibor, vlak bij de grens met Oekraïne, werden in een jaar tijd zeker 170.000 mensen, voornamelijk Joden, door de nazi’s vermoord. Van de slachtoffers kwamen ruim 34.000 uit Nederland. Schelvis was één van de achttien Nederlandse overlevenden van dit vernietigingskamp.

Zijn vrouw en een groot deel van zijn familie overleefden de oorlog niet. Alleen zijn moeder en zuster bleken na de oorlog nog in leven.

Na de oorlog schreef Schelvis meerdere boeken. Zijn laatste boek Er reed een trein naar Sobibor verscheen in 2012.

In 1999 richtte hij de Stichting Sobibor op. Ook was hij de initiatiefnemer van het oorlogsmonument De Tekens van Westerbork, dat in 2001 vlakbij het voormalige kamp bij Hooghalen (Drenthe) werd geplaatst.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) laat in een reactie weten dat Nederland met het overlijden van Jules Schelvis „een menselijk monument” verliest in het herinneren, onderzoeken en vertellen van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en de vervolging van de joden. „De nazi’s hebben geprobeerd hun gruweldaden in Sobibor aan onze herinnering te onttrekken. Zij zijn daar niet in geslaagd en het is tot in de lengte der dagen onze taak om te zorgen dat dit zo blijft. Bij die strijd liep Jules Schelvis altijd voorop.”


Lees ook

Schelvis dagelijks met Sobibor bezig – interview (Reformatorisch Dagblad, 23-01-2014)

Eredoctor Schelvis buitenbeentje in de wetenschap (Reformatorisch Dagblad, 08-01-2008)

Ontkomen aan Sobibor : Jules Schelvis: Zonder dat ik het wist stond ik met één been in de gaskamer (Reformatorisch Dagblad, 23-02-2007)

Jules Schelvis koninklijk onderscheiden (Reformatorisch Dagblad, 08-02-2007)

Het kampvuur van Sobibor : Overlevende Jules Schelvis: „We wisten niet dat de jodentransporten het begin van het einde waren” (Reformatorisch Dagblad, 21-10-1994)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer