Eindhoven wil geen vertrekcentrum
De gemeente Eindhoven weigert een vertrekcentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers in de stad te vestigen. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente donderdag meegedeeld.
Het college van burgemeester en wethouders heeft al langer bezwaren tegen het uitzetbeleid van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken. Dat beleid is volgens B en W onvoldoende duidelijk. De vertrekcentra zijn onderdeel van het nieuwe terugkeerbeleid van de minister.
Vorige maand ontstond beroering in Eindhoven over de voorgenomen uitzetting van een gehandicapte Iraniër. Burgemeester A. Sakkers weigerde daaraan mee te werken, omdat de man in de illegaliteit zou terechtkomen. Vragen van Sakkers aan de minister over deze uitzetting zijn volgens hem nog niet beantwoord.
Volgens een woordvoerder van minister Verdonk moeten de uitzetcentra juist voorkomen dat uitgeprocedeerde asielzoekers op straat belanden. Het is de bedoeling dat asielzoekers in zo’n centrum aan hun terugkeer gaan werken.
Naast de principiële bezwaren heeft Eindhoven, ook zonder vertrekcentrum, te maken met een gebrek aan ruimte, laat de burgemeester weten. Door het afblazen van de herindeling van de gemeenten in de regio eind 2002 is dat alleen maar nijpender geworden.
Daarnaast vindt het college dat „in deze tijd van bezuinigingen en een onder druk staand sociaal beleid, een vertrekcentrum voor Eindhoven een te grote belasting is. Daarbij denken B en W ook aan de kans dat verwijderde mensen in de illegaliteit belanden.” Volgens Sakkers vormt ook de grotere inzet van de politie voor het vertrekcentrum een te grote belasting voor de stad.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) opent wel vertrekcentra in Dokkum en Crailo. Het COA wilde in Eindhoven het vertrekcentrum voor Zuid-Nederland vestigen. Volgens een woordvoerder zijn er nog geen gesprekken met andere gemeenten gevoerd over de vestiging van zo’n centrum.
In het huidige asielzoekerscentrum Crailo in het Gooi kunnen al voor de zomer de eerste groepen vertrekkenden worden ondergebracht. Een woordvoerder van de burgemeesters van Laren en van Hilversum, E. Roest en E. Bakker, heeft dit gisteren bekendgemaakt. Hij verwacht dat beide gemeenten uiterlijk 1 juni een bestuursovereenkomst tekenen met het COA.
In Crailo verblijven nu nog 630 asielzoekers. Die worden de komende maanden ondergebracht in andere centra. De burgemeesters willen die overplaatsing zo zorgvuldig mogelijk laten verlopen. Dat betekent onder meer dat schoolgaande kinderen in alle rust hun schooljaar mogen afmaken. Een en ander betekent wel dat Crailo gedurende een paar maanden een dubbele functie vervult, aldus de zegsman.