Beeld judokampioen Anton Geesink toch voor Jacobikerk Utrecht
Ondanks aanvankelijke bezwaren van de kerkrentmeesters heeft een groot borstbeeld van judokampioen Anton Geesink (1934-2010) toch een nieuwe plaats gekregen voor de Jacobikerk in Utrecht.
„Anton staat weer midden in zijn eigen wijk”, zegt buurtbewoonster Corrie Huiding-Stomp, penningmeester van de Wijkraad Utrecht Binnenstad. Zij hield een handtekeningenactie voor verplaatsing van het beeld naar de nieuwe locatie. „Het plein voor de kerk is het hart van Wijk C, het noordwestelijke deel van het stadscentrum van Utrecht, waar Anton is geboren en opgroeide. Anton moet niet op een achterafplekje staan, hij verdient een plaats waar veel mensen langskomen.”
De 2,5 meter hoge buste van de Utrechtse judoka, die in 1964 goud won op de Olympische Spelen in Japan, stond de laatste tien jaar tegen een blinde muur van een appartementencomplex, bij de uitrit van een parkeergarage. „Die plek was naar niemands zin. Ook Anton zelf vond het maar niks”, aldus Huiding.
Gedoopt
De protestantse wijkgemeente Jacobikerk (Gereformeerde Bond) had het beeld liever niet voor de kerk gezien. Kerkrentmeester Jan Willem Palland: „Geesink is ooit in onze kerk gedoopt, dat is de enige relatie met onze gemeente.”
Het voornaamste bezwaar was de omvang van de buste. „Het beeld vormt daardoor een veel te groot contrast met het kerkgebouw”, aldus Palland.
Dat het beeld uiteindelijk toch voor de Jacobikerk is geplaatst heeft volgens de kerkrentmeester een praktische reden. „Het plein voor de kerk is openbare ruimte. Wethouder Geldof heeft de knoop doorgehakt. Onze argumenten zijn zeker meegewogen. Een alternatieve locatie vinden was lastig. In de wijk liggen veel kabels en leidingen onder de grond en het beeld moest enkele decimeters in de grond worden verankerd. In goed overleg met de gemeente Utrecht zijn we weer op deze plek uitgekomen.”
Herinrichting
Aanvankelijk stond het kunstwerk dat de Utrechtse beeldhouwer Theo van de Vathorst in 1990 vervaardigde bij een brug nabij de Jacobikerk, waar veel bussen passeerden en het beeld goed te zien was. Bij de herinrichting van het gebied zo’n tien jaar geleden moest het daar echter weg. Het verhuisde toen naar de plaats bij de parkeergarage.
Lees ook:
„Liever geen beeld judokampioen voor Jacobikerk” (Reformatorisch Dagblad, 13 februari 2015)