Binnenland

„Die verschroeide slachtoffers: een horrorscenario”

BRUSSEL. De 21-jarige Nederlander Bram Vos was dinsdagmorgen getuige van de bloedige terreuraanslag op metrostation Maalbeek in Brussel. „Ik zag verschroeide en toegetakelde mensen. Een horrorscenario.”

J. Visscher
22 March 2016 15:58Gewijzigd op 16 November 2020 02:21
Bram Vos. Beeld Vos
Bram Vos. Beeld Vos

In zijn Brusselse appartement drie hoog hoorde Vos dinsdagmorgen rond 9 uur een knal in metrostation Maalbeek. „Ik woon midden in de Europese wijk, op enkele tientallen meters van een ingang van het metrostation. Ik hoorde alarmen afgaan, uit het metrostation en uit het nabijgelegen gebouw van de Europese Commissie. Mensen gilden en schreeuwden. Totale chaos. Iedereen liep in paniek overal naartoe. Er was heel snel politie op de been.”

Toegetakeld

Later ziet Vos, die recent stage liep bij en invalwerk deed voor de Europese Commissie, hoe gewonden ambulances in worden gereden. „Mensen waren zwaar toegetakeld. Ik zag slachtoffers zonder ledematen of mensen die verschroeid waren. Mensen met zwarte en rode plekken op hun lichaam. Een horror-scenario. Hulpverleners vingen de slachtoffers goed op, al duurde het naar mijn idee heel lang voordat alle gewonden waren weggebracht om geholpen te worden.”

Vos heeft, voordat de aanslagen zich voordeden, overwogen om dinsdag via metrostation Maalbeek de stad in te gaan. „Ik had rond de middag een kennismakingsgesprek bij een advocatenkantoor iets buiten het centrum. Achteraf ben ik heel dankbaar dat ik niet in de getroffen metro zat. Ik stap vaak op in metrostation Maalbeek. Het is een van de drukste trajecten in Brussel.”

Net als na de aanslagen in Parijs in november vorig jaar ligt in Brussel dinsdag het openbare leven weer plat. Hoe ervaart hij dat? „Na de aanslagen in Parijs was de sfeer in Brussel zeer gespannen. Militairen bewaakten Europese instellingen en pleinen. Sinds januari waren er wat minder militairen in het straatbeeld, naar mijn idee. Het leek de goede kant op te gaan. Maar nu is de spanning in de stad weer helemaal terug.”

Radeloosheid

In de Brusselse wijk Molenbeek werd vorige week de beruchte moslimterrorist Salah Abdeslam opgepakt. Nu wordt de stad geteisterd door terreuraanslagen. Voelt Vos zich er nog wel veilig? „Ik ben niet bang, maar voel wel iets van radeloosheid. Hoe moet het verder? Ik vrees dat het ook de verkeerde kant op kan gaan. Deze week zei een politiecommissaris op de Belgische televisie dat de Belgische politie de afgelopen maanden een achterstand van drie jaar moest inlopen op het gebied van veiligheid. Kennelijk heeft de politie in dit land niet de allerbeste software om terroristen op te sporen. Kunnen de autoriteiten een volgende aanslag voorkomen?”

Baard

De laatste maanden is Vos extra alert op straat. „Je let toch meer op mannen met baard en mensen met een niet-westers uiterlijk. Dat bedoel ik niet discriminerend. Maar de kans dat een terrorist zo’n type is, is nu eenmaal groot. Toch gaat het leven door. Je moet elke dag naar je werk, je drinkt een biertje met vrienden.”

Belgische autoriteiten adviseerden de Belgen vandaag binnen te blijven. „De overheid bedoelt het goed”, reageert Vos. „Maar uiteindelijk valt een aanslag niet helemaal te voorkomen. We moeten ook onze boodschappen doen en gaan niet een week op water en brood zitten. Al ben ik niet van plan om vanavond hier in een Brussels café een biertje te drinken.”

Gewone leven

Van belang is dat de samenleving „het gewone leven weer oppakt”, benadrukt de jonge Nederlander. „We moeten ons nimmer uitleveren aan het geloof van extremisten, maar vasthouden aan onze eigen normen en waarden. Ook moeten we ervoor zorgen dat bevolkingsgroepen niet tegenover elkaar komen te staan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer