Compostdag valt in goede aarde
WAALWIJK. In Waalwijk mag je zaterdag twee keer met je aanhanger naar de gemeentewerf rijden om gratis een kubieke meter compost te scheppen. In Renkum volstaat een enkele rit met een aanhanger, want daar is een halve kuub het maximum.
In veel andere gemeenten, zoals in Buren, Tiel en Kampen, is het met twee zakjes van 20 liter wel gedaan met de lokale vrijgevigheid. Tiel heeft 2500 zakken in voorraad, zo meldt de gemeente alvast, om teleurstelling te voorkomen. Of, zoals de gemeente Waalwijk stelt, „de gemeente raadt inwoners net als voorgaande jaren aan er op tijd bij te zijn, want op is op.”
Bij alle gemeenten is de bodemverbeteraar vandaag gratis. Voor het tiende achtereenvolgende jaar bedanken honderden Nederlandse gemeenten hun inwoners tijdens de Landelijke Compostdag met een toepasselijke cadeau: een gratis grondverbeteraar, samengesteld uit voornamelijk het gft-afval dat de bevolking jaarlijks bijeenbrengt.
De actie is bijzonder vruchtbaar, zegt Wieke Coenen namens de Branche Vereniging Organische Reststoffen, samen met de Vereniging Afvalbedrijven initiatiefnemer van de Compostdag. „Het leeft enorm”, zegt ze over de campagne.
„Vandaag belde de gemeente Waalwijk nog dat ze niet op de speciale website vermeld stond (compostdag.nl, red.). Sommige gemeenten melden dat er elke Compostdag weer rijen voor de ingang van de gemeentewerven staan, nog voor het officiële openingsuur.”
Volgens Coenen doet Nederland het goed als het om het inzamelen en verwerken van tuinafval, etensresten, uitgebloeide bloemen en koffieprut gaat.
Blijkens de jaarlijks cijfers zamelen we in Nederland ruim 1,3 miljoen ton gft-afval in. Dat zijn 50.000 volgeladen vrachtautocombinaties. Bij gemeentewerven wordt nog eens 2 miljoen ton groenafval afgeleverd, afkomstig uit het openbaar groen, de bosbouw en de land- en tuinbouw en de bosbouw.
Deze groene reststroom levert bijna 600.000 ton gft-compost en zo’n 700.000 ton groencompost op, melden de initiatiefnemers.
De gemeente Purmerend is vol lof over het hergebruik van het organische afval. Zij noemt de compost „een supergrondstof voor de bodem.” Purmerend rekent voor dat elke volle gft-bak van 140 liter circa 15 tot 20 kilo compost oplevert.
Ook de initiatiefnemers roemen de voordelen van de natuurlijke tegenhanger van kunstmest. Compost vermindert het gebruik van kunstmatige bodemverbeteraars. Verder regelt het strooimiddel de waterhuishouding in de bodem op een natuurlijke manier, zodat er minder gesproeid hoeft te worden en water wordt bespaard.
En ook niet te negeren valt de bijdrage van gescheiden inzamelen en composteren aan het klimaat. Door groen afval niet langer te verbranden, zoals toen het nog gemengd werd met huisvuil, wordt de CO2-uitstoot beperkt.
Kwaliteit
De Nederlandse bevolking houdt zich volgens Wieke Coenen over het algemeen goed aan de regels voor gescheiden inzamelen. Dat komt de kwaliteit van de compost ten goede, die gemeten naar Europese standaarden hoog is. Zaten er vroeger nog wel eens metalen, steen en plastic in het tuinstrooisel, tegenwoordig is de hoeveelheid ”bodemvreemde materialen” tot een verwaarloosbaar gedeelte teruggedrongen.
De Branche Vereniging Organische Reststoffen meldt opgewekt dat zelfs boeren tegenwoordig de voorkeur geven aan Keurcompost boven mest van dieren. Bij zowel boeren als particulieren valt de compost dus in goede aarde.